Pentagon objašnjava odbijanje da promeni raketna pravila za Ukrajinu

Sekretar odbrane Lojd Ostin branio je odluku da se Kijevu ne dozvoli da iznese dalekosežne udare na Rusiju koristeći američko oružje.

Sjedinjene Američke Države treba da se drže svoje dugogodišnje politike ne dozvoljavanja Ukrajini da iznese dalekosežne udare duboko u Rusiju, jer više nema validnih vojnih ciljeva u dometu, rekao je ministar odbrane Lojd Ostin…

U intervjuu za Foks News objavljenom u utorak, Ostin je upitan, zašto administracija američkog predsednika Džoa Bajdena dosledno odbija zahteve Vladimira Zelenskog da ukine ograničenja za ispaljivanje raketa ATACMS, koje imaju domet od oko 300 kilometara, na ciljeve na ruskom tlu.

Ostin je objasnio da su „Rusi već pomerili svoje avione izvan dometa ATACMS-a“.

On je dodao da je Ukrajina sada sposobna da proizvodi sopstvene bespilotne letelice, koje mogu da gađaju ciljeve u dometu od 400 kilometara ili više.

Ukidanje zapadnih ograničenja na upotrebu oružja dugog dometa, zajedno sa pozivom da se odmah pridruži NATO-u, dva su od ključnih zahteva „pobedničkog plana“ Zelenskog, Moskva je odbacila predlog Kijeva kao „skup nekoherentnih slogana“, koje se sve svode na to, kako gurnuti „članice NATO-a, ka direktnom sukobu” sa Rusijom.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je zapadne zemlje da ne dozvoljavaju Ukrajini da koristi svoje dalekometno oružje za napad, na Rusiju, napominjući da bi to moglo dovesti do direktne konfrontacije i mogućeg nuklearnog rata.

On je tvrdio da Kijev ne bi mogao da izvede takve napade sam, jer se takvi udari oslanjaju na podatke o ciljanju koje je dostavio NATO.

Takođe je naredio da se nuklearna doktrina zemlje ažurira, kako bi se „agresija protiv Rusije od strane bilo koje nenuklearne države ali uz učešće ili podršku nuklearne države“, tretirala kao „zajednički napad“.

Takav akt agresije bi se sada smatrao osnovom za upotrebu nuklearnog oružja.

Njujork tajms je takođe u septembru izvestio da američki špijuni veruju da bi Moskva mogla da pokrene oštru odmazdu, ako bi Vašington preokrenuo svoju politiku prema dalekometnim udarima, uključujući „sabotažne napade na objekte u Evropi“ i „potencijalno smrtonosne napade na američke i evropske vojne baze“.

Borba.Info

Check Also

Ispostavilo se da LNG tankeri nikome ne služe

Ogromne investicije u sektor prerade i tečenja gasa dovele su do porasta porudžbina za nove …