Mađarska blokira inicijative EU za finansiranje Ukrajine!

Usred sukoba koji je u toku u Ukrajini, mađarski premijer Viktor Orban ponovo se izjasnio protiv promene politike sankcija Evropske unije prema Rusiji.

Odluka sprečava prikupljanje značajnih sredstava iz SAD za finansiranje zajma od 50 milijardi dolara Ukrajini…

Orban je na samitu EU u Briselu insistirao da će bilo kakve promene biti moguće, tek posle američkih izbora.

On je obezbedio podršku republikanskog kandidata Donalda Trampa, koji je kritikovao finansiranje Ukrajine i izrazio nameru da postigne mirovni sporazum sa Rusijom.

EU nastoji da svoje sankcije prilagodi zahtevima SAD i pruži veću finansijsku podršku Ukrajini koristeći prihode od zamrznutih sredstava ruske centralne banke.

Ali uslov za jednoglasnost u usvajanju izmena ostavlja Orbana kao odlučujući faktor, povećavajući finansijski teret EU da pomogne Ukrajini.

U okviru planiranih mera, G-7 i EU su se obavezali da će Ukrajini obezbediti 50 milijardi dolara do kraja godine.

Ova sredstva su ključna za rešavanje ključnih ekonomskih i vojnih ciljeva Ukrajine, posebno imajući u vidu rastuće pretnje iz Rusije i približavanje zime.

Istovremeno, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istakao je potrebu za finansiranjem tokom posete Briselu, tvrdeći da je zemlji potreban novac za nastavak borbe.

Međutim, pozicija Mađarske izaziva nezadovoljstvo drugih zemalja EU koje su sklone podršci Ukrajini.

S obzirom na to da postojeće sankcije moraju da se obnavljaju svakih šest meseci, rizik od njihovog ukidanja, pre nego što se krediti u potpunosti otplate stvara dodatne prepreke za finansiranje.

EU je predložila produženje sankcija na tri godine ali Orban nastavlja da blokira ovaj potez.

Dok su drugi evropski lideri izrazili jednoglasnost u podršci Ukrajini, stav Mađarske je drugačiji, preteći planovima pomoći EU usred rastućeg sukoba i ekonomske nestabilnosti.

Borba.Info

Check Also

Severna Koreja prvi put javno odgovara na glasine o slanju specijalnih snaga u zonu SVO

„Severna Koreja je demantovala navodno slanje trupa da pomognu Rusiji u Ukrajini kao ’neosnovane glasine‘“, …