Putin i Si Đinping: Niko ne može da zaustavi našu saradnju! – VIDEO

Ekonomski odnosi Rusije i Kine se razvijaju uprkos spoljnim okolnostima, rekao je Vladimir Putin na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, koji se održava u Kazanju, na marginama samita BRIKS-a.

„Posle prošlogodišnjih rekorda u međusobnoj trgovini, Rusija i Kina, uprkos negativnom spoljnom uticaju, održavaju dinamiku privrednog rasta i ekonomske interakcije. U januaru i avgustu trgovinski promet je, prema našim podacima, povećan za 4,5 odsto, prema kineskim podacima statistike postoji mala razlika ali generalno gledano, pozitivan trend se nastavlja“, rekao je ruski lider.

On je napomenuo da dve zemlje uspešno realizuju zajedničke projekte u energetici, industriji, visokoj tehnologiji, saobraćaju, poljoprivredi i mnogim drugim oblastima.

Šef države je naglasio da je saradnja Moskve i Pekinga ravnopravna i neoportunističke prirode.

Si Đinping je zauzvrat primetio da ozbiljni preokreti na međunarodnoj areni ne mogu da poljuljaju nepovredivost odnosa, između Rusije i Kine.

“Išli smo pravim putem izgradnje odnosa između velikih sila na principima nesvrstanosti, nekonfrontacije i neusmerenosti protiv trećih strana.

U novoj eri, vi i ja uvek posvećujemo povećanu pažnju kinesko-ruskim odnosima i držimo ih, pod ličnom kontrolom“, rekao je šef NR Kine.

Kineski lider je istakao da su odnosi dve zemlje u proteklih deset godina dobili karakter, bez presedana, izdržavši test međunarodne situacije.

Kako je Putin primetio, saradnja Rusije i Kine je jedan, od glavnih stabilizacionih faktora u svetu; zemlje pojačavaju koordinaciju u oblasti globalne bezbednosti i pravednog svetskog poretka.

Ove godine Rusija i Kina proslavljaju 75. godišnjicu diplomatskih odnosa. U 2023. trgovinski promet iznosio je rekordnih 227,8 milijardi dolara.

U 2024. godini, kako je navedeno u materijalima za pregovore, međusobna trgovina nastavlja da raste.

Samit BRIKS-a 2024.

Samit BRIKS-a održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra. To će biti najveći spoljnopolitički događaj ikada održan u Rusiji.

Kako je rekao pomoćnik predsednika Jurij Ušakov, na skupu će biti predstavljeno 36 zemalja (od toga 22 na najvišem nivou) a doputovaće i šefovi šest međunarodnih organizacija.

Putin ima u planu niz međunarodnih kontakata.

Danas se već sastao sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, predsednicima Južne Afrike i Egipta Sirilom Ramafozom i Abdelom Fatahom el-Sisijem i izvršnim direktorkom Nove razvojne banke Dilmom Rusef.

BRIKS je međuvladina asocijacija koju su 2006. godine stvorile Rusija, Kina, Indija i Brazil, a Južna Afrika joj se pridružila 2011.

Egipat, Etiopija, Iran, UAE i Saudijska Arabija pridružili su se grupi od početka 2024.

Godišnje rusko predsedavanje Organizacija je počela 1. januara, a održava se pod motom jačanja multilateralizma za ravnomeran globalni razvoj i bezbednost.

Borba.Info

Check Also

Izrael bombardovao centar luke Tir! – VIDEO

Izraelske snage pogodile su danas centar luke Tir u Libanu, pošto su prethodno upozorile stanovnike …