Gardijan: Pjongjangova saradnja sa Moskvom postaje sve važnija!

Pojava severnokorejskih vojnika u Rusiji, iako je izazvala pometnju na Zapadu, nije tako značajan događaj, piše Gardijan, napominjući da bi direktne isporuke severnokorejskog naoružanja mogle da imaju mnogo značajniji uticaj.

Izdanje je podsetilo da je Severna Koreja u prošlosti slala pilote u Egipat, gde su se borili protiv Izraela u Jom Kipurskom ratu i u Vijetnamu – protiv SAD…

Ali Pjongjang nikada nije rasporedio tako značajan broj vojnika u inostranstvu.

Ali južnokorejske obaveštajne agencije sugerišu da vojnici nikako, nisu glavni element u novoj saradnji Moskve i Pjongjanga.

Oni veruju da su pratili 70 serija municije – granata, MLRS metaka i protivtenkovskih projektila – prebačenih u Rusiju, od avgusta prošle godine  uključujući sve važne granate 152 mm i 122 mm – piše Gardijan.

Ako govorimo o iskustvu, koje bi Severnokorejci mogli da steknu, u novom pozorištu za sebe, onda je ovde, pre svega, reč o upotrebi bespilotnih letelica ili zaštiti od njih.

Jeftini dronovi, koji koštaju 300-400 funti po komadu, vladaju bojnim poljem, ometajući koncentraciju snaga i smanjujući šanse za iznenadni napad – napominje resurs.

Za Pjongjang je interakcija sa Moskvom, veoma važna, jer mu je ponudila nivo partnerstva, kakav je ranije mogao da pruži samo Peking.

Borba.Info

Check Also

Francuski istoričar Tod: Zapad poražen u Ukrajini

Francuski istoričar Emanuel Tod rekao je da je Zapad pretrpeo poraz u ukrajinskom sukobu. „Vrlo …