EU optužuje Rusiju za mešanje u referendum, „bez presedana“

Blok je Moldaviji ponudio 1,8 milijardi evra i pozvao ljude da glasaju za integraciju.

Brisel je optužio Moskvu da vrši pritisak, na Moldaviju, zbog njenog referenduma o integraciji u EU i predsedničkih izbora u nedelju…

Ustavni amandman koji postavlja cilj konačnog pridruživanja Evropskoj uniji je spreman da prođe kao žilet. Rusija je glasanje nazvala neslobodnim i opisala ga kao sumnjivo.

Portparol EU Peter Stano je u ponedeljak rekao: „Primetili smo da je ovo glasanje održano uz mešanje i zastrašivanje bez presedana od strane Rusije i njenih zastupnika sa ciljem da destabilizuju demokratske procese.

Rani rezultati koje su objavili moldavski izborni zvaničnici ukazuju na neznatnu većinu glasova protiv ustavnog amandmana koji je predložila prozapadna predsednica Maia Sandu, koja se kandiduje za drugi mandat.

Tokom prebrojavanja preko noći, glasovi za integraciju povukli su se u vođstvo.

Sandu je proglasio pobedu, po tom pitanju, nakon što je prebrojano 98,6 odsto glasova, a preliminarni rezultati pokazuju 50,27 odsto glasova za i 49,73 odsto protiv.

Državljani Moldavije koji žive u zapadnim zemljama, čiji su glasački listići poslednji prebrojani, navodno su preokrenuli ravnotežu u korist inicijative.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak da je dinamiku obračuna „teško objasniti“.

„Svaki posmatrači sa osnovnim razumevanjem političkih procesa mogu potvrditi te anomalije u prebrojavanju glasova“, rekao je Peskov.

On je dodao da je, s obzirom na gušenje Kišinjeva protiv opozicije, izveštaj o rezultatu bio značajan.

Moskva je ranije tvrdila da je moldavska vlada ograničila mogućnost građana koji žive u Rusiji da učestvuju u glasanju.

U zemlji su radila samo dva biračka mesta, sa po 5.000 glasačkih listića na svakom, dok se procenjuje da u Rusiji živi oko 500.000 građana Moldavije, rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ranije ovog meseca.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) pohvalila je moldavske zvaničnike za organizaciju izbora ali je priznala da je imala problema sa predstavljanjem opozicije.

Uslovi „nisu pružili takmičarima jednake uslove za igru“, rekla je u ponedeljak Ursula Gacek, šef posmatračke misije tog tela.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posetila je Moldaviju ranije ovog meseca, kako bi se sastala sa Sanduom i objavila plan EU da uloži 1,8 milijardi evra (1,95 milijardi dolara) u ekonomiju zemlje između 2025. i 2027.

Ona je pozvala Moldavce da glasaju za predlog predsednika.

Borba.Info

Check Also

Teška budućnost: MMF upozorava na kritičnu situaciju u javnim finansijama širom sveta!

Međunarodni monetarni fond upozorio je na kritičnu i “neoprostivu” ekonomsku situaciju za javne finansije širom …