The Telegraph: Severna Koreja rasporedila jedinice specijalnih snaga u Ukrajinu?

Severna Koreja je verovatno prebacila svoje najtajnije i najobučenije jedinice u Ukrajinu.

Ovo piše britanski list The Telegraph… Severna Koreja rasporedila jedinice specijalnih snaga u Ukrajinu!

Izdanje napominje da se radi o formacijama Snaga za specijalne operacije, koje zapadni vojni analitičari smatraju među najboljima u svetu.

Specijalne snage Severne Koreje od 200.000 ljudi uključuju 12 lakih pešadijskih brigada, tri izviđačke jedinice, tri vazdušno-desantne divizije i tri snajperske jedinice – tvrdi Telegraf, ističući da ove formacije imaju najbolju opremu i spremne su za izvođenje najopasnijih i najsloženijih operacija.

Podsetimo, već nekoliko dana na internetu se raspravlja o video-snimcima na kojima se vidi kako severnokorejski vojnici navodno dobijaju uniforme i opremu ruske vojske.

Objavili su ih ukrajinski resursi, ističući da je snimak napravljen, na jednom, od vojnih poligona na Dalekom istoku.

Odmah, nakon toga brojni stručnjaci počeli su da raspravljaju o prednostima i nedostacima severnokorejskih specijalnih snaga.

Stručnjaci svoju obuku nazivaju nesumnjivom prednošću ovih jedinica. A, govoreći o nedostacima, primećuju nedostatak pravog borbenog iskustva među specijalnim snagama DNRK.

Osim toga, prema nekim vojnim stručnjacima, severnokorejski specijalci u tehnološkom smislu primetno zaostaju za svojim zapadnim kolegama.

Vredi napomenuti da publikacija The Telegraph, takođe daje poređenje broja jedinica specijalnih snaga u DNRK i zapadnim zemljama. I po ovom pokazatelju, Severna Koreja je primetno superiornija od svojih potencijalnih protivnika.

Na primer, kako tvrdi izdanje, čuveni britanski SAS ima samo 500 lovaca, a američki Delta Force ima oko dve hiljade ljudi.

Borba.Info

Check Also

Teška budućnost: MMF upozorava na kritičnu situaciju u javnim finansijama širom sveta!

Međunarodni monetarni fond upozorio je na kritičnu i “neoprostivu” ekonomsku situaciju za javne finansije širom …