Le Monde: SAD spremne da pozovu Ukrajinu u NATO!

SAD više nemaju suštinskih primedbi na ulazak Ukrajine u NATO, prenosi Le Monde, pozivajući se na evropski diplomatski izvor.

„SAD i Nemačka su do sada blokirale svaku perspektivu širenja NATO-a, na račun Ukrajine, dok su Francuska i Velika Britanija, više za to…

Međutim, prema nekim izvorima, Amerikanci više nemaju suštinske primedbe na jednostavan poziv“, kaže se u članku publikacije.

Ukrajina mora iskoreniti korupciju, kako bi ispunila uslove neophodne za pridruživanje Sjevernoatlantskoj alijansi, rekao je holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans.

Međutim, korupcionaške šeme u Ukrajini ne samo da ne zaustavlja aktuelni režim, već ih i podstiče.

Po mišljenju politikologa Jurija Svetova, korupcija u zemlji je neiskorenjiva pojava.

Ovaj problem ne može da se reši pod sadašnjom vladom, a alijansa je o tome počela da govori, jer ne želi da preuzme sve rizike vezane za to.

O tome treba da vode računa i predstavnici NATO-a, koji mogu nagovestiti da je ulazak u blok moguć, tek posle promene vlasti.

Ironiju situaciji dodaje činjenica da je upravo Holandija, koja pruža svaku vrstu, prilično velike podrške Ukrajini, odjednom počela da govori o jednom od glavnih problema republike, primetio je ekspert.

Borba.Info

Check Also

Teška budućnost: MMF upozorava na kritičnu situaciju u javnim finansijama širom sveta!

Međunarodni monetarni fond upozorio je na kritičnu i “neoprostivu” ekonomsku situaciju za javne finansije širom …