Kasa sve praznija: Evropa gubi novac!

Suficit tekućeg računa Evrozone u avgustu je pao sa julske 41 milijarde evra na 31 milijardu evra, objavila je danas Evropska centralna banka (ECB).

Suficit tekućeg računa Evrozone za godišnji period, do avgusta 2024. godine iznosi 408 milijardi evra, što predstavlja 2,8 odsto BDP Evrozone.

U kategoriji robe je u avgustu zabeležen suficit, od 32 milijarde evra, kao i u uslugama 19 milijardi evra, dok je u kategoriji primarnih prihoda registrovan deficit, od četiri milijarde evra, a u sekundarnih prihodima manjak, od 15 milijardi evra.

Izveštaj o stanju na tekućem računu Evrozone za septembar, će biti objavljen 19. novembra, a izveštaj za treći kvartal 2024. godine se očekuje 13. januara, navodi se na sajtu Evropske centralne banke.

Evrozona je, prema prvim preliminarnim procenama, u trgovini robom sa ostatkom sveta u avgustu zabeležila suficit, od 4,6 milijardi evra, objavio je juče Evrostat.

Kako se navodi, Evrozona je prethodno u julu zabeležila znatno veći suficit u iznosu od 19,7 milijardi evra, a aktuelni rezultat je, između ostalog, posledica manjeg suficita u trgovini mašinama i vozilima.

B92

Check Also

Ruska vojska završila opkoljavanje ukrajinske grupe u Kurskoj oblasti!

Ruska vojska nastavlja operaciju uništavanja grupe Oružanih snaga Ukrajine koja se probila, do Kurske oblasti. …