Odnosi Rusije i Kine su „ravnopravni“ – Putin

Vašington vuče svoje NATO partnere u Evropi, ka sukobu sa Kinom, smatra ruski predsednik.

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je „ravnopravno“ partnerstvo Moskve i Pekinga, ističući njihovu blisku saradnju kao ključni faktor globalne stabilnosti…

Govoreći na sastanku za medije BRIKS-a u petak, on je dodao da dve zemlje „uzimaju u obzir, obustrane interese“ i da uvek slušaju jedna drugu.

Putin je kritikovao Vašington, zbog uvlačenja evropskih saveznika u potencijalni sukob sa Kinom, uporedivši ih sa „malim psićima na povocu“.

On je tvrdio da SAD sprovode zastarelu politiku, kako bi se suprotstavili ekonomskom usponu Pekinga, koji šteti sopstvenoj ekonomiji.

Vašington, s druge strane, vodi kontraproduktivnu politiku u Aziji i ubeđuje svoje evropske partnere da učine isto, tvrdi Putin.

„Niko ne želi ni da pita Evropljane za mišljenje. Da li žele da pokvare svoje odnose sa Kinom i da se uključe – preko NATO struktura – ​​u Aziju i tamo stvore situaciju koja će izazvati zabrinutost, među zemljama regiona, uključujući Kinu?

„Uveravam vas, oni (Evropljani) to ne žele“, insistirao je Putin, napominjući da ih „ipak tamo vuče laso, kao da veliki ujak vuče male psiće sa sobom“.

Putin je naglasio da je sada „nemoguće“ da SAD zaustave razvoj Kine i da Vašington kasni 15 godina da pokuša tako nešto.

„Postoje objektivni procesi ekonomskog razvoja, oni su povezani sa milion faktora“, objasnio je ruski lider i dodao da su američke sankcije Kini imale povratne rezultate, jer pokušaji „obuzdavanja razvoja Kine negativno utiču na ekonomiju, samih SAD“. ”

Govoreći u petak na plenarnoj sednici Poslovnog foruma BRIKS-a u Moskvi, Putin je rekao da su nacije grupe postale glavni pokretači međunarodnog ekonomskog rasta i da će njihov potencijal nastaviti da raste.

Borba.Info

Check Also

MSP Kine: Sankcije SAD su „ilegalne“

Peking nikada nije isporučio smrtonosno oružje Moskvi ili Kijevu, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova. …