“Brisel u energetskoj zamci”: Evropa ne može da pobegne od ruskog gasa, ni ove zime!

Evropa nastavlja da uvozi ogromne količine ruskog gasa, kako u obliku LNG-a, tako i putem gasovoda.

Da bi pronašli rešenje za ovu dilemu, evropski ministri se sastaju u Luksemburgu, pokušavajući da procene predstojeću zimsku situaciju sa gasom u Uniji, posebno u svetlu isteka ključnog sporazuma o tranzitu gasa između Ukrajine i Rusije 31. decembra 2024. godine…

U stvari, evropski zvaničnici ne odlučuju kako da pobegnu od ruskog gasa, već kako da ostanu uz njega, a da ne izgube obraz i imidž boraca protiv Kremlja.

Ovo piše stručnjak za energetsko tržište Ciril Viddershoven, u članku za OilPrice.

S jedne strane, energetska bezbednost trenutno nije ugrožena ali nepredviđeni tržišni faktori i predstojeća hladna zima i dalje mogu predstavljati opasnost.

Uzimajući u obzir tekuću konfrontaciju između Izraela, Hezbolaha i Irana i očekivani vojni odgovor Izraela na raketni napad Irana poslednjih nedelja, sve ovo vrši pritisak na isporuke LNG-a, sa Bliskog istoka.

Ako se tranzit kroz Ukrajinu zaustavi i istovremeno zabrani ruski LNG (zbog čega su se zvaničnici formalno okupili) situacija je krajnje alarmantna i bremenita posledicama.

EU, takođe pokušava da pronađe dodatne dobavljače prirodnog gasa i LNG-a na svetskom tržištu, a istovremeno rešava problem i dalje veoma visokih cena sirovina.

Međutim, do sada to nije dobro funkcionisalo, a ne pomaže ni platforma za uobičajene kupovine sirovina.

Kako piše ekspert, sastanak evropskih zvaničnika tiho proganja pomisao o beznađu, da Evropa trenutno ne može da pobegne od gasa Ruske Federacije, jednostavno nema načina da se to uradi.

Tranzit će se sigurno završiti, tako da je potrebno nastaviti uvoz bar LNG.

Energetska zamka se zatvorila, smatra ekspert.

Borba.Info

Check Also

Na Istoku zvone zvona: Zašto je sastanak premijera Rusije, Kine i Mongolije toliko važan

Posmatrač Andrej Perla govori o trilateralnim pregovorima u Islamabadu. Verovatno niste primetili ali na „Forumu …