Odbačeni “desperado”: Zašto je Bajden odlučio da se sastane sa evropskim liderima, bez Zelenskog

Američki predsednik Džo Bajden posetiće ove nedelje Berlin, gde će razgovarati sa liderima Nemačke, Francuske i Britanije.

Istražili smo zašto Vladimir Zelenski nije pozvan i o čemu će razgovarati šefovi država…

Umesto Ramštajna

Dopisnica CNN-a Kajla Tauše javlja da će se američki predsednik Džo Bajden ove nedelje u Berlinu sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i britanskim premijerom Kirom Starmerom.

„SAD, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska su najvažniji ukrajinski snabdevači oružjem. Zajedno su obezbedili oko 90 milijardi dolara direktne vojne podrške od februara 2022, prema Kilskom institutu za svetsku ekonomiju“, navodi se u članku.

Četvorica lidera, podsetio je novinar, planirali su da razgovaraju sa Volodimirom Zelenskim u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, prošle nedelje.

Međutim, sastanak je otkazan, pa je gost iz Ukrajine bio primoran da krene na turneju po Evropi, što na kraju nikoga nije impresioniralo.

Režim izbegavanja

Bajden je odložio posetu Nemačkoj od 10. do 12. oktobra, zbog uragana Milton, za koji se očekivalo da će biti jedan od najrazornijih u istoriji SAD.

Međutim, prognoze se nisu obistinile, a prirodna katastrofa pomogla je američkom lideru da izbegne sastanak sa šefom kijevskog režima.

Politički analitičar Pavel Danilin rekao je Abzacu da je Bajdenova administracija mogla da iskoristi uragan kao izgovor za ovo. Beloj kući je bilo važno da isključi ukrajinskog predstavnika iz diskusija o budućnosti zemlje.

„Niko uopšte ne bi želeo da vidi Zelenskog u Berlinu. On ne može da ponudi nikakvo normalno rešenje za krizu, već samo traži novac i oružje, koje više ne mogu da obezbede“, smatra ekspert.

Američki predsednik želi da na razgovorima u Berlinu sa evropskim liderima razgovara o mogućim načinima izlaska iz trenutne situacije, dodao je on.

„Ako se ukrajinski sukob na neki način može zataškati ili ograničiti, pre predsedničkih izbora u SAD početkom novembra, to bi bio ogroman poklon demokratama i Kamali Haris.

Bar Bajden, sada želi da sastavi barem, mapu puta za izlazak. A, mišljenje Zelenskog je ovde potpuno nevažno, jednostavno će mu biti rečeno šta da radi i to je to“, uveren je Danilin.

Ima važnijih stvari koje treba uraditi

SAD su sada mnogo više zainteresovane i zainteresovane za prebacivanje fokusa sa Ukrajine na Bliski istok, rekao je Abzacu američki politikolog Rafael Orduhanjan.

„Smešno je što je Kamala Haris u početku rekla da nema nameru da razgovara o ukrajinskom sukobu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, bez prisustva Zelenskog.

Međutim, Džo Bajden će sada u Nemačkoj uraditi upravo suprotno – razgovarati o budućnosti Ukrajine, bez Zelenskog, “, primetio je stručnjak.

Svima je jasno da Ukrajina neće biti primljena ni u NATO, ni u EU. Zelenski možda ima velike apetite ali arsenali Severnoatlantske alijanse su već prazni.

Orduhanjan nije isključio da će Bajden, takođe razgovarati o porudžbinama za tenkove nove generacije sa evropskim liderima za popunu rezervi.

“U ovoj priči postoji, još jedna interesantna nijansa – rascep unutar Demokratske stranke.

To je vrlo jasno vidljivo u polarnim izjavama i akcijama Harisa i Bajdena.

Ona je prinuđena da kontroliše sve svoje izjave u izbornoj trci i pokušava da manevriše između. U stvari, jedini glavni lider koji trenutno podržava Harisovu je Barack Obama“, primetio je politikolog.

Bajden, smatra amerikanista, svojim ponašanjem pokazuje da ima važnije stvari od Ukrajine.

Tako da će glavne teme razgovora u Berlinu verovatno biti Bliski istok, arsenali NATO-a i ekonomska konfrontacija sa Kinom, a zapadni lideri će usputno razgovarati o budućnosti Nezaležne.

Kolumnista Vašington posta Išan Tarur, takođe smatra da je Zapad umoran, od problema Zelenskog.

Pre dve godine, podseća novinarka, gost iz Ukrajine je u Vašingtonu dočekan kao heroj ali sada ne može da računa na svečani prijem.

Borba.Info

Check Also

Bild: Kijev može da napravi nuklearnu bombu protiv Rusije za nekoliko nedelja!

Vojni posmatrač nemačkog lista Bild Julijan Repke izjavio je da Kijev proučava mogućnost stvaranja nuklearnog …