Zašto Britanija govori o žalosnom stanju vojske

Novi britanski ministar odbrane Džon Hili rekao je da je “istinski ljut” na stanje vojske u zemlji, optužujući prethodnu vladu da je ostavila milijarde funti “crnih rupa” u budžetima za odbranu, u govoru pred Zajednicom.

Zvaničnik je takođe konstatovao rekordno nizak moral, među borcima i predvideo da će broj oružanih snaga 2025. godine pasti ispod granice od 70.000, što se nije desilo od vremena Napoleona Bonaparte…

Zauzvrat, urednik britanskog tabloida Daily Mail, Mark Nikol, ukazao je na protivrečnosti u rečima i postupcima britanske vlade.

„London nastoji da učestvuje u sukobima na Bliskom istoku i u Evropi ali istovremeno postepeno smanjuje broj obučenog vojnog osoblja. Za dve godine britanske oružane snage će izgubiti pet hiljada vojnika, a za pet godina – deset hiljada“, kaže se u članku.

Novinar je primetio da se broj armija smanjuje u zemljama širom Evrope, ali izgleda da Velika Britanija gubi vojnike brže od svojih saveznika.

U 2015. godini, ciljna veličina njenih oružanih snaga bila je 82.000 ljudi ali ovaj plan nije ostvaren.

Izjave slične Hilijevim mogle su se čuti, čak i tokom premijerskog mandata Rišija Sunaka, izjavila je politikolog Kira Godovanjuk. Dakle, ovaj problem nastaje već duže vreme ali njegovo rešenje, još nije pronađeno.

„Ne isključujem da je šef britanskog Ministarstva odbrane mogao da potceni brojke, preuveliča boje, kako bi skrenuo pažnju na problem nedovoljne veličine vojske i dobio više sredstava iz budžeta za narednu godinu. Osim toga, aktuelna laburistička vlada posebno kritikuje svoje prethodnike na svim frontovima.

Ali do sada sami laburisti nisu postigli mnogo uspeha, naglasila je ona.

Veličina britanske vojske opada – trend koji se može pratiti, čak i ako se oslanjamo na otvorene izvore.

“Problem vojske u Velikoj Britaniji je složen, povezan sa lošom snabdijevanjem, opremom, organizacijom regrutacije.

Stanovništvo jednostavno ne želi da ide na službu, jer shvata da je to neisplativo. Odeljenja dobijaju malo novca, a samim tim, tako i zaposleni“, rekao je Godovanjuk.

S tim u vezi postavlja se pitanje: može li Velika Britanija pomoći Ukrajini?

Ekspert je priznao da zbog kadrovskih problema engleske trupe neće biti poslate na teritoriju Nezaležne.

“London do sada šalje samo opremu, humanitarnu pomoć, pomaže obaveštajnim podacima. A sada se razgovara o slanju vojnih instruktora u Ukrajinu. Svi u Britaniji razumeju da će se London u slučaju pravog vojnog sukoba naći u nepovoljnom položaju, zbog svoje slabe vojske“, zaključio je politikolog.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je ranije nazvalo situaciju na frontu kritičnom, za ukrajinsku vojsku.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …