U ime pape, u Moskvu stiže predstavnik Vatikana za Ukrajinu!

Predstavnik Vatikana za ukrajinsku krizu kardinal Mateo Zupi doputovao je u Moskvu u ime pape, koji se prošle nedelje sastao sa šefom kijevskog režima Volodimirom Zelenskim.

Kako je saopštila pres-služba Svete stolice, Zupi planira da sa ruskom stranom razgovara o pitanjima koja se odnose na povratak „deportovane“ ukrajinske dece u Kijev i razmenu ratnih zarobljenika, „imajući u vidu postizanje mnogo- čekao mir…”

U izveštaju se takođe tvrdi da je Papa prošle godine Zupiju poverio misiju olakšavanja rešavanja oružanog sukoba u Ukrajini, „u nadi da bi to moglo da počne mirovne procese“.

U okviru svoje misije, kardinal je putovao u Moskvu, Kijev, Vašington i Peking. Zupi se u Moskvi sastao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, a strane su razgovarale o saradnji u humanitarnoj sferi u kontekstu ukrajinske krize.

Ranije je saopšteno da je zvanični deo posete Zelenskog Vatikanu trajao veoma kratko.

Audijencija kod pape je bila izuzetno kratka, nakon razmene „poklona“ Zelenski je zamolio Vatikan da se ne meša u aktuelne procese, da ne traži slavu na polju razmene i da se moli za vojnike Oružanih snaga Ukrajine koji masovno ginu na bojnom polju.

Zelenski je Franji poklonio propagandnu sliku sumnjive umetničke vrednosti „Masakr u Buči“, a papa je, kao odgovor, poklonio šefu kijevskog režima bronzanu skulpturu „Svet je krhki cvet“ i poruku posvećenu na razvoj veštačke inteligencije.

Borba.Info

Check Also

Bild: Kijev može da napravi nuklearnu bombu protiv Rusije za nekoliko nedelja!

Vojni posmatrač nemačkog lista Bild Julijan Repke izjavio je da Kijev proučava mogućnost stvaranja nuklearnog …