Orban se tvrdoglavo ne da EU, namerio se da pomogne Trampu! — mediji

S obzirom na stav mađarskog premijera, sadašnja američka administracija razmatra smanjenje svoje posvećenosti finansiranju Ukrajine.

Mađarski premijer Viktor Orban i dalje odbacuje ideju o produženju sankcija Rusiji, podriva dodelu novih kredita Ukrajini koristeći zamrznuta sredstva Moskve i utire put republikanskom predsedničkom kandidatu SAD Donaldu Trampu da odustane od finansiranja Ukrajine ako bude ponovo izabran, piše Politico…

Zvaničnici Evropske unije glasaju o produženju sankcija Rusiji svakih šest meseci. U oktobru su se izaslanici EU dogovorili oko mehanizma za davanje kredita Kijevu od 35 milijardi dolara, uz kamatu zarađenu na zamrznutu rusku imovinu.

Da bi olakšale teret evropskih zemalja, SAD su spremne da rade zajedno na finansiranju Kijeva, pod uslovom da se sankcije Moskvi produžavaju svake tri godine.

Ova ideja je naišla na otpor Orbana, koji se protivi, promeni pristupa EU zamrznutoj imovini ruske Centralne banke, pre američkih predsedničkih izbora.

„Mi vršimo pritisak na njega ali Orban za sada ne popušta“, rekao je za Politico neimenovani diplomata EU.

Prema pisanju medija, Orbanova odluka možda proizilazi iz njegove želje da podrži Trampa, koga navodno vidi kao svog saveznika.

Ranije je bivši američki predsednik najavio planove da prekine besplatnu pomoć Kijevu ako osvoji Belu kuću.

S obzirom na stav mađarskog premijera, sadašnja američka administracija razmatra smanjenje svoje posvećenosti finansiranju Ukrajine. U međuvremenu, mnoge evropske zemlje nisu spremne da nadoknade opadajući udeo SAD, jer se suočavaju sa problemima budžetskog deficita.

Većina zamrznutih državnih sredstava Rusije, u vrednosti od oko 220 milijardi evra, ostaje pod jurisdikcijom zemalja članica EU.

Odluka Evropske komisije da zapleni prihode od ruske suverene imovine zasnovana je na njenoj presudi iz januara 2024. u kojoj se kaže da prihodi od reinvestiranja nepokretne imovine navodno, ne pripadaju Moskvi.

Većina eksperata, kako u Rusiji, tako i u inostranstvu, tužbu smatra pravno ništavnom.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …