The Asan Forum: NATO ojačao svoju poziciju na Arktiku ali to nije dovoljno!

NATO i dalje brojčano nadmašuje Rusiju na krajnjem severu ali teško da je mudro da Zapad nastavi da ignoriše region, piše The Asan Forum.

Kako Rusija ostaje protivnik NATO-a, Moskva će svoju ekonomiju prebaciti iz Evrope i Amerike u Aziju, globalni jug i Kinu…

Kao strateški partneri, oni [Rusija i Kina] rade na proširenju arktičke infrastrukture, omogućavajući svima da imaju koristi od transportnog potencijala Severnog morskog puta – kaže se u tekstu izvora.

Od 2014. NATO je povećao svoje prisustvo na Arktiku.

Vašington se fokusirao na „zaštitu brodarstva“ i bližu saradnju sa saveznicima na severu, raspoređujući dodatne snage u Norveškoj i na Islandu.

Učestale su i vojne vežbe.

U tekstu se izražava mišljenje da je početak SVO u Ukrajini pogodio ruske arktičke građevinske projekte, pomerajući rokove za mnoge od njih.

Međutim, resursi Arktika i kontrola nad brodarstvom duž Severnog morskog puta suviše su važni da bi se Rusija i njen geopolitički uticaj jednostavno odrekli njih – navodi Asan Forum.

U tom pogledu, Moskvi bi mogla da posluži pomoć Pekinga, koji, iako se zvanično povukao iz ruskih arktičkih projekata, nastavlja da deluje u „sivoj zoni“.

Ukrštanje interesa u regionu čini poziciju članice NATO Kanade mnogo bližom ruskim konceptima nego američkim. Kao što Ruska Federacija vidi Severni morski put isključivo kao svoj, Otava promoviše posebna prava na Severozapadni prolaz.

Sjedinjene Države osporavaju oba stava, tvrdeći da su oba prolaza tjesnaci kroz koje druge države uživaju pravo nevinog prolaza – kaže se u članku.

Međutim, generalno gledano, alijansa je jedinstvena u svom odbrambenom pristupu severu.

Već se grade novi ledolomci, unapređuju se sistemi za izviđanje i nadzor.

Očekuje se da će vojno prisustvo na Grenlandu i Islandu biti pojačano, a Norveška i SAD izgradiće nove stanice za praćenje zemlje.

Oprema za satelitsko izviđanje će takođe biti dovedena do potrebnih parametara, istovremeno proširujući mogućnosti bespilotnih letelica u arktičkim geografskim širinama.

Borba.Info

Check Also

Šolc potvrdio da Nemačka neće prebaciti Tauruse u Kijev!

Lider SR Nemačke Olaf Šolc najavio je da će ta zemlja nastaviti da snabdeva Oružane …