Ne ide dobro…

Stvari ne idu dobro za Ukrajinu dok ruske snage napreduju preko Donbasa, preuzimajući sela i gradove za koje se nekada smatralo da su bezbedno u rukama Vladimira Zelenskog.

Prema pisanju mađarskog finansijskog portala Portfolio, dva naselja koja se nalaze u blizini ukrajinskog grada Kurahova, Zolota Njiv i Zorjana Persa – jedno severno od Kurahova, a drugo južno – upravo su pala u ruke Rusije, iako Kijev, nerado to priznaje…

Ukrajinski načelnik generalštaba je nagovestio da su izgubljena dva naselja, kada je priznao da je oblast oko Kurahova „bila poprište najžešćih sukoba na istočnom frontu”.

Ovo je politički korektan način da se kaže da Ukrajina gubi rat u oblastima koje su važne.

Rusija je bila toliko uspešna u zauzimanju nekoliko sela i naselja na istočnom frontu Ukrajine da su ukrajinske snage u nekim slučajevima bile prinuđene da se povuku.

Na primer, Kijev je upravo izgubio Ugledar (Vuhledar) od Rusije, uprkos tome što je prethodno dve pune godine branio „tvrđavu“, kako ju je Ukrajina nazvala.

„Grad, koji je strateški važan, prethodni branioci su nazivali „tvrđavom“, zbog njegovih masivnih nebodera koji se uzdižu iz okolnih ravnica“, rekli su izveštači Remiks njuza.

Rusija dobija mnogo u Ukrajini

Još jedna oblast koja je nedavno pala pod rusku kontrolu je Toreck, kako je potvrdio ukrajinski vojni portparol. Igor Kimakovski, savetnik ruske administracije Donjecke oblasti, rekao je ruskim medijima da su ruske trupe „ušle u centar grada iz različitih pravaca i sada kontrolišu sve višespratnice stambene zgrade“.

Ukrajinski vojni blogeri priznaju isto o kontinuiranom napredovanju Rusije. NATO i Zapad bi voleli da svi veruju da Vladimir Putin gubi ali istina je izgleda da je Zelenski, taj koji tone.

Portfolio je objavio da su ukrajinski blogeri „priznali da inicijativa u regionu pripada ruskoj vojsci“, misleći na to da Rusija sada kontroliše Toreck i okolna područja.

U pravcu Siverska, ruske snage su navodno, takođe zauzele Verhnokamjansk i Grigorivku, još dva bivša ukrajinska uporišta. Internetom kruže slike i video snimci na kojima se vidi kako ruske trupe podižu zastavu svoje zemlje nad ruševinama Grigorivke.

Ruske trupe su dalje ušle u Serebjanku dok se bore za potpuno preuzimanje vlasti, baš kao što su to uradile u Torecku i drugim oblastima istočne Ukrajine.

Ukrajinske oružane snage su od tada počele da pokušavaju da obezbede Dnjepropetrovsku oblast, dok Rusija ide dalje, ka svojim sledećim ciljevima.

Ruske snage trpe ogromne gubitke, dok se gube dublje u Ukrajinu, gubeći oko 1.200 vojnika od ozbiljnih povreda ili smrti svakog dana, navodi Ukrajina.

Pod pretpostavkom da je to tačno, Rusija i dalje ima prednost u odnosu na Ukrajinu, koja ne može sebi priuštiti da izgubi ovoliki broj trupa, bez gubitka, pošto Putin očigledno napreduje sve dalje i dalje u Ukrajinu.

Toretsk, inače, koji se naziva i Toretsk, bio je grad na prvoj liniji za Ukrajinu od 2014. godine. Očigledna pobeda Rusije u zauzimanju grada, koja je uključivala „potpuno uništenje” gradskih zgrada i struktura, predstavlja veliki udarac za Kijev.

„To primorava naše trupe da se kreću, jer nemaju za šta da se drže u tim sektorima“, rekla je portparolka ukrajinske vojske Anastasija Bobovnikova u izjavi Rojtersu.

“Ovo je taktika spaljene zemlje.”

Ako Rusija uspe da u potpunosti zauzme brdo Toreck, Moskva će tada imati mogućnost da prekine glavnu liniju snabdevanja koja povezuje operativnu pozadinu Ukrajine sa ukrajinskim snagama u istočnom delu zemlje.

Borba.Info

Check Also

Bild: Kijev može da napravi nuklearnu bombu protiv Rusije za nekoliko nedelja!

Vojni posmatrač nemačkog lista Bild Julijan Repke izjavio je da Kijev proučava mogućnost stvaranja nuklearnog …