Novi američki top 30 mm M230 Link Fed, sa dvostrukim napajanjem municije za misije protiv dronova!

Američka oružarska korporacija Northrop Grumman predstavila je javnosti svoju novu ideju – automatski top kalibra 30 mm M230 Link Fed, opremljen dvostrukim sistemom za dovod municije. 

Ovo je objavila publikacija Global Defense News

Publikacija napominje da će glavna namena ovog oružja biti borba, protiv kopnenih i vazdušnih bespilotnih letelica.

M230LF Dual Feed Bushmaster pruža taktičku fleksibilnost, bez presedana za snage sa mogućnošću trenutne promene municije, eliminišući potrebu za pojasevima različitih tipova municije.

Ova inovacija omogućava operaterima da brzo odgovore na različite pretnje, uključujući bespilotne letelice i oklopne kopnene ciljeve, koristeći najprikladniju municiju za svaku metu – napominje izdanje.

Ističe se da lagani dizajn i 60 odsto zamenljivosti delova sa prethodnim verzijama M230LF pojednostavljuju održavanje i smanjuju troškove logistike, povećavajući operativnu spremnost i efikasnost na terenu.

Iako nije bilo zvaničnog zahteva američke vojske za stvaranje ovog oružja, Global Defense News tvrdi da je predstavljanje topa M230 Link Fed izazvalo senzaciju, među američkim saveznicima.

M230LF Dual Feed Bushmaster je privukao značajno interesovanje evropskih saveznika kao što su Nemačka i Velika Britanija, kao i nekoliko istočnoevropskih zemalja koje su članice Severnoatlantske alijanse – piše u publikaciji.

Istovremeno, vojni stručnjaci naglašavaju da uprkos jedinstvenosti tehnologije dvostrukog napajanja municijom koja se koristi u stvaranju M230LF, to nije neka ozbiljna inovacija.

Vojske mnogih zemalja već koriste oružje koje je napravljeno korišćenjem tehnologije dvostruke municije. Kao primer navode nemačka borbena vozila pešadije Puma, koja su opremljena topovima Mk 30-2 / ABM proizvođača Rheinmetall.

Imaju mogućnost brzog prebacivanja između ispaljivanja oklopnoprobojne i visokoeksplozivne fragmentacione municije.

Dodajmo da su puna testiranja novog američkog oružja M230 Link Fed, zakazana za početak 2025. godine.

Borba.Info

Check Also

Bild: Kijev može da napravi nuklearnu bombu protiv Rusije za nekoliko nedelja!

Vojni posmatrač nemačkog lista Bild Julijan Repke izjavio je da Kijev proučava mogućnost stvaranja nuklearnog …