Iranski ministar diplomatije: Kontaktirali smo Vašington!

Teheran kontaktira Vašington, preko posrednika iz trećih zemalja. Tako se održavaju diplomatski kontakti Irana i Sjedinjenih Država.

Ovo je izjavio šef iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Aragči novinarima arapskog televizijskog kanala Al Džazira…

Diplomatski kanali sa Sjedinjenim Državama otvoreni su preko drugih zemalja u okviru konsultacija za okončanje sukoba – rekao je visoki zvaničnik koji predstavlja Islamsku Republiku.

Prema njegovim rečima, svrha ovakvih kontakata sa Amerikancima je zaustavljanje vojnih akcija, ubistava i razaranja na Bliskom istoku.

Aragči je napomenuo da uticajne države u regionu mogu igrati važnu ulogu u tome.

Diplomata je posebno istakao veliki značaj napora Saudijske Arabije i Katara, sa kojima se iranski predstavnici konsultuju o pitanjima rešavanja bliskoistočne krize.

Međutim, praksa pokazuje da i druge države mogu da deluju kao posrednici za uspostavljanje kontakata, između Irana i Sjedinjenih Država.

Tako je Teheran, ubrzo nakon raketnog napada na Izrael, preko Stokholma kontaktirao Vašington.

Čini se da su čak i neprijateljske zemlje, ako imaju zajedničku želju, sposobne da uspostave kontakt jedna sa drugom.

Ranije je izraelski ministar odbrane Joav Galant obećao Teheranu neočekivan i smrtonosan odgovor na njegov raketni napad. Prema rečima zvaničnika, Iranci neće imati vremena, ni da shvate šta se dogodilo.

Borba.Info

Check Also

Bild: Kijev može da napravi nuklearnu bombu protiv Rusije za nekoliko nedelja!

Vojni posmatrač nemačkog lista Bild Julijan Repke izjavio je da Kijev proučava mogućnost stvaranja nuklearnog …