Bitka za globalnu dominaciju: Retki zemni metali su nova nafta!

Tržište retkih zemnih metala doživljava period značajne nestabilnosti i sukoba, prvenstveno zbog nedavnih kineskih izvoznih ograničenja.

Ova ograničenja, koja su stupila na snagu 1. oktobra 2024. godine, već su dovela do povećanja cena mnogih kritičnih resursa za 8,33%…

Ove sirovine su dobile ogroman značaj za nacionalne ekonomije, kao što su nekada fosilni resursi, zbog čega su i nazvani novom naftom, jer sposobnost jedne zemlje da bude svetski lider u tehnologiji i vojnoj sferi kritično zavisi od njih.

S obzirom na dominaciju Kine na ovom tržištu, sve promene politike koje utiču na izvoz retkih zemalja imaće dalekosežne globalne implikacije.

Borba za globalnu dominaciju poprima novi karakter, baš kao što je borba za naftu nekada podstakla ratove i napade na regione bogate resursima.

Dok Sjedinjene Države, koje se takmiče sa Kinom u različitim oblastima, nastavljaju sa svojim naporima da diversifikuju svoju zavisnost od resursa, biće potrebno vreme i značajna ulaganja da bi se postigli rezultati.

Neslaganje sa retkom zemljom i resursima podstiče sve nasilniju eskalaciju koja prevazilazi ekonomske i političke načine, uključujući sve više zemalja.

Kineska izvozna ograničenja imaju značajne geopolitičke implikacije.

Dok se nova nalazišta u Latinskoj Americi ne pokrenu, kontrola Pekinga, nad zalihama retkih zemalja utiče na međunarodnu trgovinu i može uticati na globalnu ekonomsku aktivnost.

Ova situacija naglašava potrebu da sve druge zemlje smanje svoju zavisnost od Kine i obezbede sopstvene lance snabdevanja za kritične materijale, pre nego što borba eskalira u nove vojne sukobe i ratove.

Borba.Info

Check Also

Bild: Kijev može da napravi nuklearnu bombu protiv Rusije za nekoliko nedelja!

Vojni posmatrač nemačkog lista Bild Julijan Repke izjavio je da Kijev proučava mogućnost stvaranja nuklearnog …