Izrael uhapsio američkog novinara, zbog izveštaja o iranskom napadu!

Džeremi Lofredo je optužen za “pomaganje neprijatelju”.

Američkog novinara Džeremija Lofreda uhapsio je Izrael na Zapadnoj obali i navodno optužen za „pomaganje neprijatelju tokom rata“, zbog njegovog izveštavanja o nedavnom iranskom bombardovanju, prema njegovim poslodavcima u The Graizone…

Iran je 1. oktobra lansirao baraž raketa na Izrael, pogodivši brojne vojne baze i objekte kao odgovor na ubistva lidera Hamasa i Hezbolaha.

Izraelski cenzori zabranili su sve izveštaje o šteti koju su udari mogli naneti.

„Shvatam da mnogi Amerikanci imaju duboku, sveobuhvatnu, nepopustljivu ljubav prema stranoj zemlji Izraelu ali Džeremi Lofredo je Amerikanac i novinar (veoma dobar) koji je zatvoren, bez suđenja od strane Izraela, zbog svog izveštavanja. Možda i on zaslužuje pažnju?” rekao je brazilski novinar Glen Grinvald, ističući Loffredov slučaj u četvrtak.

Neki od Loffredovih radova za američku kuću, The Graizone.

Prema njegovom uredniku Maksu Blumentalu, telefon novinara je zaplenjen, nakon što ga je uhapsila izraelska vojska.

Blumentalov kolega Vajat Rid rekao je da je Loffredo „prebijen, vezan preko očiju i odveden u izraelsku vojnu bazu“.

Izraelski list Inet objavio je da je Loffredo optužen za „pomaganje neprijatelju, tokom rata i pružanje informacija neprijatelju“.

„Izrael hapsi i krivično goni američkog novinara, zbog bavljenja novinarstvom. Hoće li ga medijske kolege braniti?“ -Pitao je Aron Mate iz Graizone-a, na X-u (bivši Tviter).

U svom poslednjem video izveštaju iz Izraela, Loffredo je podelio snimke koje su snimili Izraelci, kao i arapski beduini, koji navodno pokazuju uticaj najmanje deset iranskih raketnih udara na vazdušnu bazu Nevatim, u Negevu.

Neki od beduina su američkom reporteru pokazali komad raketnih ostataka koje nije uklonila izraelska vojska.

Loffredo se zatim odvezao u Tel Aviv i pronašao, gde je iranski projektil pogodio „manje od 300 metara”, od sedišta Mosada, izraelske obaveštajne agencije, koja se nalazi u stambenoj četvrti. Njegov X profil je od tada zaključan.

U martu 2023., kada je reporter Wall Street Jornal-a Evan Gerškovič uhapšen i optužen za špijunažu u Rusiji, američka vlada ga je odmah proglasila „nezakonito pritvorenim“.

Predsednik Džo Bajden i većina velikih medija izjavili su da „novinarstvo nije zločin“ i zahtevali njegovo momentalno puštanje na slobodu.

Stejt department i američka ambasada u Izraelu, tek treba da komentarišu hapšenje Lofreda.

Nakon što je Gerškovič razmenjen za nekoliko Rusa zatočenih na Zapadu, Moskva je objavila video dokaze na kojima se vidi, kako je Amerikanac uhvaćen sa fleš diskom koji sadrži poverljive informacije o ruskoj proizvodnji oružja.

Borba.Info

Check Also

Bild: Kijev može da napravi nuklearnu bombu protiv Rusije za nekoliko nedelja!

Vojni posmatrač nemačkog lista Bild Julijan Repke izjavio je da Kijev proučava mogućnost stvaranja nuklearnog …