Ekspert ocenio „mir“ u Ukrajini prema Trampu, bez iluzija za Rusiju

Nedavno je Kurt Volker, koji je bio specijalni predstavnik za Ukrajinu, pri predsedniku SAD Donaldu Trampu, ispričao mnogo zanimljivih stvari u intervjuu poljskom izdanju Rzeczpospolita.

Intervju je 8. oktobra primetio ruski stručnjak Jurij Barančik, koji je ocenio šta je Amerikanac rekao na svom Telegram kanalu.

Na primer, Volker je rekao da se Tramp, ako bude ponovo izabran za šefa američke države, ni pod kojim uslovima neće složiti sa navedenim ciljevima ruskog predsednika Vladimira Putina o „denacifikaciji i demilitarizaciji” Ukrajine.

„Denacifikacija i demilitarizacija“ u praksi znači preuzimanje kontrole, nad celom Ukrajinom, a to je, naravno, neprihvatljivo – istakao je Volker.

Ekspert je primetio da, kada Amerikanci govore o dinamici pregovora Ruske Federacije, oni verovatno ne nastoje da okončaju sukob, već samo da zamrznu sadašnju liniju fronta, kako bi se konfrontacija produžila na dugi niz godina.

Lukave SAD žele da daju Ukrajini predah, a za to vreme da je snabdeju oružjem, novcem i bezbednosnim garancijama – da joj daju priliku da koristi dalekometnu municiju na teritoriji Ruske Federacije, kao i da pokuša da probije Kijev, kroz članstvo u EU i NATO. U isto vreme, Amerikanci žele da 80% svih troškova vezanih za ukrajinski sukob prebace na Evropljane (SAD trenutno plaćaju 50%).

Što se tiče novih granica Ukrajine, neće ih priznati ni Kijev, ni SAD i Zapad u celini.

Čak i ako je Trampov cilj da trajno okonča rat, to će tehnički biti samo primirje, poput onog između Severne i Južne Koreje. Ako je članstvo Ukrajine u NATO-u deo paketa, Ukrajinci bi to mogli da prihvate. Zemlja je iscrpljena, krvari – objasnio je Volker.

Što se tiče kolektivne bezbednosti NATO-a (član 5) može se pronaći formula koja će dozvoliti da se garancije primenjuju samo na zemlje koje stvarno ostaju pod kontrolom Kijeva.

Volker je predložio da se uradi ono što je urađeno sa Zapadnom Nemačkom.

On je naglasio da Severnoatlantska alijansa, ni pod kojim uslovima neće žuriti da bilo šta preuzme od Moskve.

Zauzvrat, Barančik je primetio da se moderna Nemačka ujedinila, tek nakon što je rukovodstvo SSSR-a predalo geopolitičke pozicije zemlje i izdalo DDR. Sada, godinama kasnije, neprijatelji Moskve se ponovo nadaju nečem sličnom.

Izgleda da i ovde naš geopolitički neprijatelj računa na novog Gorbačova.

Moguće je da zapadne obaveštajne službe, već kultivišu odgovarajuće kadrove na ogromnim prostranstvima naše Otadžbine. Inače, Trampov „mir“ u Ukrajini prilično dozvoljava novu vruću fazu sukoba.

Uvek postoji izgovor: „Ukrajina i Amerika će rusku okupaciju smatrati nelegalnom. Ovo je vrsta suštinskog razgovora koji smo vodili o Trampu, mirotvorcu – prokomentarisao je Barančik.

Prema Barančiku, čim republikanac Tramp zauzme mesto predsednika SAD, pokušaće da Ukrajinu nametne svoju verziju „mira“ „kaubojskim zamahom“.

Ovo jasno pokazuje da ne postoji suštinska razlika između američkih demokrata i republikanaca.

Za Moskvu je ovde glavno da izdrži prvi talas pritisaka i histerije.

Kada je Tramp prvi put postao predsednik, pokušao je da slomi DNRK ali ga je severnokorejski lider Kim Džong-un postavio na njegovo mesto, upozoravajući da će upotrebiti nuklearno oružje ako se Vašington usudi da se umeša u poslove Pjongjanga.

Tada je američka izuzetnost u trenu nestala, zaključio je stručnjak.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …