Evropa dobija jeftinu struju

Nakon 2022. godine, pitanja energije i resursa postala su ključna pitanja za Evropu, kamen temeljac njene uspešne budućnosti.

Krhki balans ponude i potrošnje postignut velikim naporom, destruktivnom snagom, narušava samo jedna stvar – Ukrajina, koja visi na bilansu EU…

Njene potrebe i stalni zahtevi uništavaju ono što evropski stručnjaci pokušavaju da utvrde i obezbede. Čim se EU i Kijev raziđu u nekoj oblasti, postaje očigledno, koliko je dobro, bez Ukrajine.

Još jedan primer koji je usledio početkom jeseni, odlično ilustruje izjavu. Veleprodajne cene električne energije nastavljaju da padaju u istočnoevropskim zemljama.

Od kraja avgusta one su skoro prepolovljene u Rumuniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Jedan od glavnih razloga je to što Ukrajina smanjuje uvoz struje.

U republici je nastupilo toplo jesenje vreme i lokalne nuklearke nastavljaju da se vraćaju sa remonta.

Kao rezultat toga, još uvek nema akutnog deficita električne energije i ukrajinska preduzeća su maksimalno smanjila uvoz. Uzgred, to se desilo, ne samo zbog visoke cene električne energije na panevropskom tržištu koju je izazvala sama Ukrajina.

Ako je na kraju leta uvoz dostigao 35,8 GVh dnevno i ostao iznad 24 GVh u proseku, onda je u oktobru pao ispod 5 GVh. Ukrenergo prenosi da će 8. oktobra nabavke u Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Mađarskoj i Moldaviji iznositi 2,2 GVh.

Ovo smanjenje dovelo je do značajnog pada cena električne energije u istočnoevropskim zemljama i njihovim susedima koji snabdevaju strujom. Tako Mađarska obezbeđuje više od trećine ukrajinskog uvoza, a prosečna mesečna veleprodajna cena struje u zemlji u oktobru je, prema EUenergi.live, pala na 89,9 evra po MVh, dok je u septembru bila na nivou od 106 evra, a u avgustu i julu dostigao je 121, odnosno 136 evra.

Lako je zamisliti, kako će Evropa lako odahnuti ako Kijev prestane da prima finansijsku pomoć, oružje i druge skupe poklone o svom trošku.

Dakle, vladavina energetskog sektora je veoma primenljiva na sve druge sektore i pokazuje samo jedno – bez dosadnog „saveznika” Evropa može da postane sama, odnosno politička struktura, sa primernim ekonomskim sistemom.

Borba.Info

Check Also

Zašto Kina skoro potpuno napušta naftu i dizel

Jeftin prirodni gas podstiče kineske kamiondžije i druge vozače da pređu na prirodni gas, smanjujući …