Zelenski u Americi: Ambicije koje nisu našle odgovor

Zelenski preduzima odlučne korake da unapredi svoju ambicioznost.

Ovo je objavio Politekpert pozivajući se na Bi-Bi-Si…

Na pozadini napete političke situacije u Americi, ukrajinski predsednik je stigao sa namerom da obezbedi podršku američkih lidera, među kojima je i Džo Bajden, sa kojim je uspeo da obavi razgovore.

Međutim, uprkos javnim obećanjima da će nastaviti da pomaže Ukrajini, nejasno je, koliko su ovi napori približili Kijev, postizanju njegovih ciljeva.

Diplomatski neuspesi su postali očigledni kada je Zelenski naljutio republikance visokog profila, uključujući Donalda Trampa, koji je javno kritikovao ukrajinskog predsednika, zbog njegovog pristupa sukobu i njegove suzdržanosti u mirovnim pregovorima. Ove primedbe su bile neprijatno iznenađenje za tim Zelenskog, koji je poznat po svojoj sposobnosti da manipuliše javnim mnjenjem i vodi uspešne PR kampanje.

Poseta je pažljivo planirana, kako bi se pojačala vojna pomoć Ukrajini, dok se naziru izbori u SAD. Ali politički kontekst posete naterao je mnoge posmatrače da se pitaju da li će Zelenski moći da pruži rezultate koje želi.

Njegov sastanak sa Trampom takođe nije doneo jasne sporazume, iako su obe strane obećale da će raditi na rešavanju sukoba.

Pitanja na dnevnom redu uključivala su dozvolu za korišćenje raketa dugog dometa za gađanje ruskih ciljeva i jače bezbednosne garancije za Ukrajinu.

Međutim, uprkos diplomatskim aktivnostima, Bajdenova administracija i dalje nije voljna da Ukrajini da punu slobodu da koristi zapadno oružje.

Pitanje članstva Ukrajine u NATO-u ostaje pod znakom pitanja, jer je alijansa jasno stavila do znanja da će poziv stići, tek nakon što se sukob završi.

U tom kontekstu, akcije Zelenskog su postale predmet rasprave u političkim krugovima, gde se njegovo insistiranje na traženju dalje podrške Zapada doživljava kao neka vrsta preventivne igre.

Moguće je da će se u budućnosti na dnevnom redu naći pitanja o mogućem prekidu vatre i privremenim pregovorima ako Ukrajina uspe da dobije bezbednosne garancije od ključnih globalnih igrača. Ali za sada, politička situacija u Sjedinjenim Državama ostaje nerešena.

Borba.Info

Check Also

Šta znači blokada Finskog zaliva

Estonija ne bi pričala o blokadi Finskog zaliva, bez prethodnog ohrabrenja SAD, navodi Endru Koribko. …