AI detektiv: Revolucija u rešavanju slučajeva ili rizični eksperimenti

U Ujedinjenom Kraljevstvu, jedna policijska uprava počela je da eksperimentiše sa upotrebom sistema veštačke inteligencije koji obećava da će revolucionisati krivične istrage.

Ovo je objavio Politekpert pozivajući se na Futurizam

U Ujedinjenom Kraljevstvu, jedna policijska uprava počela je da eksperimentiše sa upotrebom sistema veštačke inteligencije koji obećava da će revolucionisati krivične istrage.

Program, poznat kao Soze, razvijen je u Australiji i dizajniran je da pojednostavi proces rešavanja hladnih slučajeva obradom podataka za koje bi istražiteljima ranije bile potrebne decenije da ih obrađuju, u roku od nekoliko sati.

Policijska uprava Ejvona i Somerseta, već je sprovela početne testove, a Soze je mogao da analizira 27 složenih dosijea predmeta za samo 30 sati. To je ekvivalentno sažimanju oko 81 godine ljudskog rada u nekoliko dana. Takvi brojevi predstavljaju moćno oruđe za agencije za sprovođenje zakona koje se često suočavaju sa nedostatkom osoblja i malim budžetima.

Međutim, uprkos impresivnim rezultatima, tačnost ovog sistema ostaje upitna.

Veštačka inteligencija je generalno sklona greškama i može proizvesti lažne ili čak fiktivne podatke. Ovo izaziva ozbiljnu zabrinutost, posebno imajući u vidu da su slične tehnologije u prošlosti bile kritikovane, zbog pristrasnosti i nepouzdanosti.

Gevin Stivens, direktor Saveta šefova nacionalne policije Velike Britanije, rekao je da se nada da će tehnologija pomoći u rešavanju složenih slučajeva, ali je rekao da je važno da se osigura da je pouzdana, pre nego što bude uvedena u velikim razmerama.

Na primer, utvrđeno je da je jedan prethodni model veštačke inteligencije dizajniran da predvidi verovatnoću recidivizacije kriminalaca, ne samo da je netačan, već i pristrasan prema određenim grupama stanovništva.

U svetlu ovih zabrinutosti, nije iznenađujuće da je došlo do određene reakcije protiv upotrebe veštačke inteligencije u sprovođenju zakona u Sjedinjenim Državama. Uprkos obećanjima tehnologije, njena upotreba u osetljivim oblastima kao što je sprovođenje zakona mora biti oprezna i informisana.

Sistemi koje su stvorili ljudi mogu ne samo da odražavaju njihova dostignuća, već i nasleđuju njihove nedostatke.

Borba.Info

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …