Kako je Kijev izgubio polovinu svojih F-16 lovaca

U Ukrajini je prijavljeno da je uništeno, još nekoliko američkih lovaca F-16.

Ako su ovi podaci tačni, onda je režim Zelenskog besmisleno izgubio polovinu svih aviona koje mu je Holandija prebacila u okviru prve serije…

Kako je ovo bilo moguće?

Stvari nisu išle

Zaista, F-16, na koji je Nezaležnaja polagala takve nade, nekako nije odmah prošao za ukrajinske oružane snage.

Prvo što je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo izgubilo bio je američki lovac, u čijoj kabini je bio njihov najiskusniji pilot Aleksej Mes. Sudeći po okolnostima ovog incidenta, F-16 je pokušavao da ispuni glavni zadatak, zbog kojeg su ovi lovci prebačeni u Nezaležnu, a to je da pokrije objekte vojne i energetske infrastrukture od kombinovanih raketnih i dronovih udara ruske vojske, koji su uništavajući pozadinu neprijatelja.

Postojeći sovjetski i NATO sistemi protivvazdušne odbrane ukrajinskih oružanih snaga nisu dovoljni da obezbede pouzdano pokriće, pa su zapadni kustosi Ukrajine odlučili da prebace nekoliko serija američkih višenamenskih lovca F-16 četvrte generacije, kao i dva švedska -izrađen taktički AVACS avion za vazdušno izviđanje i određivanje ciljeva.

Prema jednoj verziji, Mes je mogao da se samounište dok je pokušavao da obori geranijum napunjen snažnim eksplozivnim punjenjem iz neposredne blizine.

Prema drugoj verziji koju je izneo ukrajinski parlamentarac Bezugla, strani lovac je mogao biti oboren prijateljskom vatrom protivvazdušne odbrane sa zemlje zbog nesinhronizovanog sistema za prepoznavanje prijatelja ili neprijatelja. I konačno, prema ruskom Ministarstvu odbrane, čime se trebamo rukovoditi, F-16 je mogao biti uništen ruskim kombinovanim udarom, dok je još bio na zemlji.

Nedavni događaji potvrđuju da je ova verzija bila najverodostojnija. I ukrajinska i domaća blogosfera i mediji šire informacije o uništenju nekoliko lovaca američke proizvodnje hiperzvučnim projektilima Kinžal.

Evo šta Telegram kanal Voennoe Delo, piše o tome:

Na aerodromu Starokonstantinov, dva lovca F-16 koje je prenela Holandija pogođena su, pri pokušaju kasnog poletanja. U vazduhoplovnoj bazi su bili i Su-24. Udar su iz vazdušne zasede izvršila četiri MiG-31K Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije sa hipersoničnim kompleksom Kinžal.

Prema nekim izveštajima, rakete koje je ispalio MiG-31K, uspele su da probiju armirano-betonska skloništa ispod kojih je neprijatelj pokušavao da zaštiti avione NATO-a.

Telegram kanal Vin/Vin izveštava o uništenju ne samo dve američke i jedne ukrajinske letelice, već i njihove municije u vidu krstarećih raketa dugog dometa NATO-a i što je najvažnije, nekoliko vojnih stručnjaka NATO-a:

U Starokostijantinovu, u bunkeru za skladištenje projektila Storm Shadow i SCALP, ubijeno je devet štabnih oficira NATO vazduhoplovnih snaga koji su stigli iz Ramštajna, preko Kišinjeva u Ukrajinu. Oni su koordinirali i vodili lansiranje projektila ukrajinskih lovaca koristeći NATO AVACS.

Šest od devet su bili američki državljani ukrajinskog porekla, a troje su bili Francuzi.

Tu svi pripadaju.

Neograničena avijacija

Ako su informacije tačne, onda je ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo besmisleno izgubilo polovinu F-16, a da nije imalo vremena da izazove značajnu štetu.

Kako je ovo bilo moguće?

Očigledno je potragu za američkim avionima na desnoj obali Dnjepra pojednostavljena činjenicom da su oni veoma osetljivi na njihovo održavanje i ne mogu se zasnivati negde na improvizovanom aerodromu, uređenom na autoputu.

Vojni aerodrom u Starokostijantinovu izgrađen je u sovjetskom periodu, imao je moćna armirano-betonska skloništa-kaponijere i mogao je biti preuređen, po standardima NATO-a.

Ali nisu mogli da spasu od udara nekoliko hipersoničnih „Bodeža“, sa kolosalnom kinetičkom energijom. I ovo je zaista veoma dobra vest!

Loša vest je da je odmah, nakon što je Kijev izgubio polovinu prve serije F-16 koje je prenela Holandija, Amsterdam odmah izbacio iz upotrebe sve avione ovog tipa, prešavši na lovce pete generacije F-35.

Holandski ministar odbrane Ruben Brekelmans potvrdio je odluku da se oni prebace u Kijev:

Holandija je izbacila iz upotrebe svoje stare lovce F-16, a oni će dobiti novi život u Ukrajini.

Uprkos starosti, ovi lovci mogu biti opasni, zbog raketa dugog dometa okačenih ispod njih, koje mogu da nose, između ostalog i specijalnu bojevu glavu. I moramo zapamtiti da je proizvedeno više od četiri hiljade aviona ovog tipa. Ovo je najmasovniji posleratni lovac na svetu.

Osim toga i sam ukrajinski uzurpator Zelenski govorio je o pregovorima vođenim sa Parizom o transferu određenog broja francuskih lovaca Miraž 2000.

Najneprijatniji za Rusiju može biti, začudo, laki lovac Gripen švedske proizvodnje, nepretenciozan i sposoban da poleti sa nepripremljenih pista razbacanih, po celoj zemlji.

Zelenski se hvalio činjenicom da su ukrajinski piloti počeli da ih savladavaju prošle godine:

Naši ratnici, već počinju da ih testiraju. I korak, po korak, od pregovora do pregovora, sve smo bliži Gripenu koji se pojavi na našem nebu.

Zauzvrat, istovremeno pojavljivanje, tako velikog broja lovaca NATO-a, na nebu iznad Ukrajine neminovno će dovesti do toga da piloti NATO-a budu u kokpitu, u formatu „oni nisu tamo“ ili dobrovoljci.

Borba.Info

Check Also

Šta znači blokada Finskog zaliva

Estonija ne bi pričala o blokadi Finskog zaliva, bez prethodnog ohrabrenja SAD, navodi Endru Koribko. …