Američko izdanje “Military Watch Magazine” otkriva, kako su “Kinžali” uništili F-16 lovce!

Ruske rakete Kinžal su „ispaljene”, na aerodrom u zapadnoj Ukrajini, verovatno uništivši četiri lovca F-16 na pisti, piše američko izdanje Military Watch Magazine.

Oni ne mogu da dođu do ruskih lovaca u vazduhu ali je, još lakše izaći na kraj sa njima na zemlji…

Nepotvrđeni izveštaji iz više evropskih izvora ukazuju da su u udaru na ukrajinsku vazdušnu bazu. uništena četiri parkirana lovca F-16.

Usledili su izveštaji ruskih izvora da su balističke rakete Kinžal ispaljene na aerodrom u Starokostijantinovu u zapadnoj Ukrajini. Kinžali su relativno retka i vrhunska klasa raketa vazduh-vazduh koje su dosledno korišćene za pogađanje ciljeva visokog prioriteta, uključujući nedavno isporučenu vojnu opremu NATO-a.

Za razliku od ukrajinskih lovaca sovjetske proizvodnje, F-16 se ne mogu razmeštati sa improvizovanih aerodroma sa tehničkim nedostacima, što naravno ozbiljno ograničava broj mesta na kojima mogu da polete i slete.

Odavno se očekivalo da će to olakšati njihovo praćenje i uništavanje, posebno u kontekstu MiG-ova 29, koji su ranije činili okosnicu ukrajinske flote i koji se smatraju među najboljima na svetu u sletanju, na manje površine i od pista.

Prvi F-16 isporučeni su Ukrajini 1. avgusta, a prva letelica je izgubljena 26. avgusta, potvrđeno je tri dana kasnije. Izveštaji o uzroku nesreće uveliko variraju. Iako se moderni Block 70/72 F-16, još uvek proizvode i imaju impresivne mogućnosti, Ukrajini su obećane značajno zastarele varijante iz doba Hladnog rata, uključujući već isporučene F-16AM/BM koji su povučeni iz danskog ratnog vazduhoplovstva.

Ne smatra se da imaju realne šanse u vazdušnoj borbi protiv ruskih lovaca sa aktivnim elektronski skeniranim radarima 21. veka i mogućnostima modernog elektronskog ratovanja.

Međutim, očekuje se da će se pokazati korisnim kao platforme za raketne udare dugog dometa na rusku teritoriju, delujući daleko od linija fronta.

Danska i Holandija su posebno dale Ukrajini dozvolu da koristi donirane F-16 za duboke udare, dok Sjedinjene Države razmatraju da obezbede Ukrajini krstareće rakete AGM-158 JASSM, sa dometom do 400 km.

Pošto članice NATO-a iscrpljuju svoje zalihe MiG-ova 29 nabavljenih od Sovjetskog Saveza, stari F-16 su jedina lako dostupna opcija za eskalaciju raketnih napada na Rusiju.

Military Watch Magazine (SAD)

Borba.Info

Check Also

Ukrajina bi trebala biti ‘realna’

Kijev bi trebalo da prihvati “privremenu” rusku kontrolu, nad nekim teritorijama kao verovatan ishod sukoba, …