NoosFest: Od apokalipse do samouništenja… Festival nauke Sudnji dan u Beogradu!

NoosFest se vraća u Beograd. Saznajte sve o kraju sveta.

5. i 6. oktobra ponovo će se održati festival popularizacije nauke NoosFest u centru Beograda! Za sve kojima je stalo do budućnosti planete i nas samih. Razgovaraćemo o mogućim scenarijima za smak sveta, naučnim prognozama i kulturnim tradicijama vezanim za ovu temu.

Šta bi moglo da izazove smak sveta? Astronomske pretnje, strašne pandemije i bolesti, tehnološka apokalipsa, biološka konfrontacija, nuklearne pretnje, uništavanje ekosistema, pa čak i samouništenje čovečanstva. Detaljno ćemo razmotriti različite teorije i pretpostavke, kao i analizirati scenarije koji bi mogli dovesti do smrti naše planete.

Festival će okupiti naučnike, popularizatore nauke, novinare i blogere koji proučavaju svemir i našu planetu, istražuju floru i faunu, razvijaju neurotehnologije i razotkrivaju pseudonaučne mitove uz pomoć kritičkog mišljenja i pronalaze refleksije apokaliptičnih scenarija u književnosti i umetnosti.

Na festivalu će nastupiti Armen Zaharjan, Aleksandar Pančin, Ivan Kvasov, Vladimir Rajevski, Maksim Talanov, Ilja Gomiranov, Dmitrij Gorčakov, Vjačeslav Avdejev i Artem Akšincev.

Čitava dva dana slušaćete predavanja i učestvovati u diskusijama, postavljati pitanja i susresti se sa istim poznavaocima naučnih saznanja. Razgovaraćemo o tome šta će biti sa nama i svetom oko nas. Ali ne brinite, neće biti strašno. Zato dođite sa svojim porodicama, sa svojom decom i sa svojim prijateljima!

Na festivalu će biti predstavljeni:

Ilja Gomiranov, zoolog, pisac, čuvar životinjskih tajni i kolekcije slonova

Maksim Talanov, specijalista za veštačku inteligenciju, konsultant UNDP-a, među 10% najboljih srpskih naučnika

Armen Zaharjan, filolog, prosvetitelj, izaslanik Vrhovnog Salamanda

Artem Akšincev, akademski ekolog koji vas ne uči kako da sortirate otpad

Dmitrij Gorčakov, inženjer-fizičar, nuklearni bloger

Ivan Kvasov, biološki vodič i putnik, učitelj škole

Vladimir Raevski, novinar, poznavalac priča i tajni, istraživač htoničkog

Aleksandar Pančin, biolog, razbijač mitova

Vjačeslav Avdejev, astrofizičar i Jutjuber, šef svemira

Radi vaše udobnosti, karte su podeljene u sledeće kategorije:

Ulaznica za prvi dan predavanja 5. oktobra
Ulaznica za drugi dan predavanja 6. oktobra
Ulaznica za dva dana predavanja od 5. do 6. oktobra
Ulaznica za StandUp predstavu 4. oktobra

PROGRAM
4. oktobar, petak
Nešto smešno: kraj sveta i spasavanje planete

Pripremite se za veče koje nećete zaboraviti! Naučnici i komičari će se sastati na sceni Ben Akiba kako bi razgovarali o tome šta budućnost nosi.
Komična emisija „Komitet“ zajedno sa stendap etiketom „Opjat Eti“ i našim neuporedivim naučnicima Aleksandrom Pančinom i Artemom Akšincevom razvejaće i stvarne i izmišljene probleme čovečanstva i na kraju spasiti planetu od kraja sveta.
Govorićemo o apokaliptičnim verskim proročanstvima, biološkim pretnjama, klimatskim kataklizmama, masovnom izumiranju, uništavanju ekosistema, upotrebi biološkog oružja, izbijanju novih patogena i još mnogo toga.

Ben Akiba Bar, otvara se u 19:00, počinje u 19:30

5. oktobar, subota
Vrata se otvaraju u 10:00

10:30 – 12:00
Ilja Gomiranov: Bez pčela ćemo svi umreti, ali to nije sigurno. Biodiverzitet i smak sveta.

Šta ako kraj sveta ne dolazi iz svemira ili u obliku zombi apokalipse, već počinje upravo ovde na Zemlji, zbog gubitka biodiverziteta? Biodiverzitet nije samo prelepa priroda oko nas. To je živa mreža koja povezuje sve oblike života na planeti. Svaka vrsta, svaki organizam igra ulogu u održavanju ove ravnoteže. Ali šta se dešava ako ova mreža počne da se raspada? Globalne klimatske katastrofe, kolaps ekosistema, nekontrolisane pandemije i društveno-ekonomske krize samo su neki od mogućih scenarija sudnjeg dana koji su povezani sa gubitkom biodiverziteta. Da li je zaista tačno da nestanak pčela i vrabaca može dovesti do globalne katastrofe, a da smo vi i ja postali krivci novog masovnog izumiranja vrsta?

Nakon predavanja biće sesija pitanja i odgovora.

12:30-14:00
Maksim Talanov: Mozak pod kontrolom veštačke inteligencije: stvarnost ili fikcija?

Kako veštačka inteligencija i druge stvari mogu da nas kontrolišu preko interfejsa mozak-računar? Šta znači implantabilni RFID čip testiran na ljudima? Da li je moguće hakovati implantat? Koliko je implantata potrebno za normalan život i kome? I konačno, zašto bi veštačka inteligencija porobila čovečanstvo putem implantata? Pogledaćemo kako autori gledaju na ovo pitanje u igricama, književnosti i bioskopu. I što je najvažnije, kako, sa stanovišta nauke i tehnologije, možemo sada da kontrolišemo nervni sistem i kako se tehnologije razvijaju.

Nakon predavanja održaće se sesija pitanja i odgovora.

15:30-17:00
Ivan Kvasov: Samouništenje kao prirodni rezultat razvoja života.

U geobotanici postoji pojam – sukcesija. To je zamena jedne biljne zajednice drugom. Da li je ovaj koncept primenljiv na život uopšte? Da li čovek i savremeni život uopšte mogu da stvore nešto što će ga uništiti? I ako jeste, koji su to faktori? Da li je moguće sprečiti samouništenje? Ima li nade za nas?

Nakon predavanja biće sesija pitanja i odgovora.

17:30-19:00
Vladimir Raevski: Albreht Direr u oduševljenju i užasu uoči Apokalipse.

Godine 1496. Albreht Direr je započeo svoju “Apokalipsu” – seriju dela o kraju sveta. Nije mu još bilo ni trideset, a ovo delo je za njega bilo otkrovenje – u svakom smislu. Celokupno delo pripremano je za smak sveta uoči 1500. godine, a ovo strašno predosećanje ogledalo se u raznim delima – od naizgled smešne svinje mutanta do „Muške kupke”. Novinar i TV voditelj Vladimir Raevski će zajedno sa gledaocima pratiti koji istorijski događaji su se ogledali u Direrovim misterioznim gravurama i doći do neočekivanih zaključaka.

Nakon predavanja biće sesija pitanja i odgovora.

19:30-21:00
Antinaučne rasprave o kraju sveta.

Ovo će biti duhovit događaj gde će govornici predstaviti različite scenarije apokalipse zasnovane na popularnim mitovima i teorijama zavere u svojim naučnim oblastima. Zadatak ostalih govornika je da opovrgnu ove teorije upoređujući ih sa stvarnim naučnim podacima. Konačno, održaćemo glasanje kako bismo utvrdili koji scenario sudnjeg dana se učesnicima učinio najubedljivijim. Da vidimo koji mitovi i teorije nailaze na najveći odziv).

Domaćin će biti autor projekta „Kognitivni nadzor“, specijalista u oblasti retorike i javne komunikacije Vadim Savicki! Pored govornika festivala, učesnici će biti zoolog i autor knjige o životinjama Crne Gore Mihail Berežnoj, specijalista za geoinformatiku, ekolog-kartograf Olga Gomerštat, molekularni genetičar i umjetnica Olga Posuh.

Posle događaja (od 22:00) — afterparti u baru. Okupićemo naučnike, popularizatore, blogere i sve ostale u nekom od kul beogradskih lokala i nastaviti da ćaskamo o nauci!

6. oktobar, nedelja
Vrata se otvaraju u 10:00

10:30-12:00
Artem Akšincev: Ne gledajte okolo. Ekološke katastrofe koje se mogu ponoviti.

Udubićemo se u istoriju uticaja čoveka na životnu sredinu i njegove posledice po ekosisteme i civilizacije. Razmotrićemo kako je ljudska aktivnost u prošlosti dovela do katastrofalnih kolapsa ekosistema i uništenja čitavih civilizacija. Preći ćemo u današnje vreme i ispitati stanje ekosistema u različitim delovima naše planete. Razgovaraćemo o tome kako globalno zagađenje, krčenje šuma, iscrpljivanje prirodnih resursa i klimatske promene ugrožavaju stabilnost naše planete. Saznaćete o mogućim katastrofalnim posledicama koje nas mogu sačekati u budućnosti ako čovečanstvo ne nauči da percipira svet kao jedinstveni međusobno povezani sistem. Zašto održiva budućnost zavisi od svakog od nas i kako možemo zajedno da zaštitimo našu planetu?

Nakon predavanja biće sesija pitanja i odgovora.

12:30-14:00
Vjačeslav Avdejev: Pet scenarija za smak sveta.

Godine 1998. izašao je Armagedon Majkla Beja, gde je hrabri Brus Vilis spasao planetu od ogromne svemirske stene. Možda se od tada asteroidi smatraju gotovo glavnim svemirskim horor pričama. Ali postoje stvari u svemiru koje su ozbiljnije od asteroida, iako bi se možda dinosaurusi s tim posložili. Astronomi znaju da su se džinovske baklje nekada pojavile na Suncu. Oni posmatraju posledice sudara zvezda i planeta u drugim sistemima. Oni vide mnoge svemirske eksplozije, uključujući supernove – petardu na matineju. Koliko sve ovo preti ljudima? Danas ćemo razmotriti pet svemirskih scenarija za smak sveta.

15:30-17:00
Armen Zaharjan: Od potopa do daždevnjaka: izbor najubedljivijeg kraja sveta u svetskoj književnosti.

Poznato je da su svi srećni završeci slični, a svaki nesrećan završetak je nesrećan na svoj način. Svetska književnost nikada nije bila škrta u pretpostavkama kako je čovečanstvu tačno suđeno da propadne. Iskorišćeno je sve: od bujičnih kiša do leda koji pogađa celu planetu. Na predavanju ćemo izabrati najbolje od nekoliko zala – najubedljiviji knjiški kraj sveta.

Nakon predavanja održaće se sesija pitanja i odgovora.

17:30-19:00
Aleksandar Pančin: Epidemije i biološko oružje: ljudska intervencija i prirodni faktori.

Hajde da pričamo o virusima i epidemijama prirodnog i veštačkog porekla. Pogledaćemo stvarne slučajeve epidemija i curenja virusa iz biolaboratorija, razgovaraćemo o mogućnostima stvaranja genetskog oružja i dotaknuti se teorija zavere i magijskog razmišljanja u vezi sa poreklom različitih virusa.

Nakon predavanja održaće se sesija pitanja i odgovora.

19:30-21:00
Dmitrij Gorčakov: Nuklearne tehnologije u eri globalnih kriza i diktatura – ​​put u nuklearnu apokalipsu ili spas od nje?

Da li je tačno da smo sada bliži nuklearnom ratu nego u vreme hladnog rata? Kako bi moglo da počne i kako da se završi? Da li je moguće preživeti nuklearnu eksploziju? Koliko je opasna zaplena Zaporoške NE u Ukrajini? Da li bi se nuklearne katastrofe poput Černobila i Fukušime mogle ponoviti u budućnosti? Koliko je opasno zračenje oko nas? Da bismo odgovorili na ova pitanja, udubićemo se u istoriju vojnih i miroljubivih nuklearnih tehnologija i pokušati da shvatimo kako možemo da živimo rame uz rame sa njima u 21. veku sa njegovim ratovima, diktaturama i globalnim krizama.

Nakon predavanja održaće se sesija pitanja i odgovora.

Sva predavanja i diskusije će se održavati na ruskom jeziku.

Borba.Info

Check Also

Letovanja više neće biti ista… Pozdravite se sa Grčkom, kakvu do sada znamo!

Grčka je ubedljivo jedna od najpopularnijih destinacija među Srbima ali niz novih pravila koja će …