Uspeh čovečanstva u ‘zajedničkoj snazi’, a ne na bojnom polju’ – Modi

Reforma globalnih institucija je od suštinskog značaja za njihovu relevantnost, rekao je indijski premijer na Generalnoj skupštini UN-a.

Indijski premijer Narendra Modi založio se za reforme globalnih institucija, naglašavajući potrebu za mirom, obraćajući se u ponedeljak na 79. zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku…

Govoreći na Samitu o budućnosti, Modi je izjavio da „uspeh čovečanstva leži u našoj kolektivnoj snazi, a ne na bojnom polju. Reforme globalnih institucija su važne za globalni mir i razvoj. Reforma je ključ za relevantnost.”

Njegove izjave usledile su usred sukoba u Ukrajini i Gazi i pogoršanja situacije na libansko-izraelskoj granici. Izrael je u ponedeljak pokrenuo vojnu operaciju velikih razmera protiv svog severnog suseda, opisanu kao najsmrtonosniju od rata, između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

Najmanje 492 osobe, uključujući 35 dece i 58 žena, poginule su u izraelskim napadima do ponedeljka uveče, dok je 1.645 ljudi ranjeno, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.

Modi se u nedelju sastao sa predsednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom i izrazio “duboku zabrinutost”, zbog humanitarne krize koja se razvija u Gazi i “pogoršanja bezbednosne situacije u regionu”.

Indijski premijer je „ponovo potvrdio nepokolebljivu podršku Indije narodu Palestine, uključujući kontinuiranu humanitarnu pomoć“, navodi se u saopštenju Nju Delhija.

Modi je pozvao na prekid vatre, oslobađanje izraelskih talaca i “povratak na put dijaloga i diplomatije”. On je naglasio da će samo rešenje dve države, zvanični stav Indije o višedecenijskom sukobu, „obezbediti trajni mir i stabilnost u regionu“.

Modi je takođe preneo stalnu podršku Indije članstvu Palestine u UN. Nju Delhi je diplomatski hodao po konopcu oko sukoba u Gazi, nastavljajući da održava snažne diplomatske i ekonomske odnose sa Izraelom.

Indija je osudila napad Hamasovih militanata na Izrael 7. oktobra u kojem je poginulo oko 1.200 ljudi, nedvosmisleno ga nazvavši činom “terorizma”.

Modi je istovremeno izrazio zabrinutost, zbog civilnih žrtava u Gazi od izbijanja sukoba.

Više od 41.000 Palestinaca u enklavi ubijeno je u izraelskim vojnim operacijama, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

Indija se uglavnom uzdržala od većine rezolucija koje se odnose na Izrael u telima UN od početka sukoba, između Izraela i Hamasa.

Prošle nedelje, Nju Delhi je bio uzdržan od rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se zahteva okončanje izraelske okupacije Palestine u roku od godinu dana. Na kraju je rezolucija usvojena velikom većinom glasova.

Na marginama Generalne skupštine, Modi se sastao i sa predsednikom Vijetnama To Lamom, premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

U postu na X-u (bivši Tviter) Modi je napomenuo da je ponovio podršku Indije za „skoro rešenje sukoba u Ukrajini i obnavljanje mira i stabilnosti“.

Indijski lider je ranije ove godine otputovao u Moskvu i Kijev da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsednikom Zelenskim, naglašavajući potrebu za diplomatskim rešenjem sukoba, a ne „na bojnom polju“.

Borba.Info

Check Also

Američka vojska napušta afričku državu!

SAD su zaključile povlačenje svojih snaga i sredstava iz Nigera, mesecima nakon što su vojni …