Iran poziva muslimanske zemlje da prekinu veze s Izraelom!

Islamske države širom sveta treba da prekinu ekonomske veze sa Izraelom, kako bi pokazale svoju podršku palestinskom narodu, rekao je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei.

Iranski lider je to rekao učesnicima Konferencije islamskog jedinstva u Teheranu u subotu…

Hamnei je u svom govoru optužio Izrael da je počinio zločine u svojoj skoro godinu dana dugoj vojnoj kampanji protiv Hamasa u Gazi. Više od 41.000 Palestinaca je do danas ubijeno u sukobu, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja enklave.

Izrael je otvoren za zločine koje čini u svojoj vojnoj operaciji u Gazi, tvrdi Hamnei.

„Danas cionistički režim čini zločine besramno i ne krijući to“, u Gazi, na Zapadnoj obali, Libanu i Siriji, Ks nalog koji prevodi i deli Hamneijeve izjave citira iranskog lidera.

„Oni nisu vojnici koji se bore. Oni ciljaju obične ljude.”

„Danas je prvi korak, ka povećanju jedinstva islamskog sveta protiv ove kriminalne, terorističke bande koja je uzurpirala zemlju Palestine, da islamske zemlje potpuno prekinu ekonomske veze sa njom. Ovo je najmanje što se može učiniti“, rekao je Hamnei.

Tenzije između Izraela i okolnih islamskih država porasle su tokom izraelske vojne operacije u Gazi. Izraelska kampanja bila je odgovor na napade Hamasa 7. oktobra 2023. godine, kada je militantna grupa napala Izrael, ubivši oko 1.100 ljudi i uzevši više od 200 talaca.

Izraelsko bombardovanje i kopnene operacije opustošile su velike delove enklave i raselile 90 odsto palestinskog stanovništva, prema UN.

U međuvremenu, Teheran je više puta optuživao Izrael za pokušaj „genocida“ Palestinaca u Gazi.

Dugogodišnje tenzije između dve zemlje dostigle su vrhunac u aprilu, nakon bombardovanja zgrade iranske ambasade u Siriji, za šta je Iran okrivio zapadni Jerusalim.

Iran je na Izrael lansirao baraž, od stotina raketa i dronova, od kojih se Izrael branio uz značajnu pomoć SAD, Velike Britanije i drugih saveznika u regionu.

Tenzije su ponovo porasle u julu, nakon ubistva političkog šefa Hamasa Ismaila Hanije u iranskoj prestonici, za šta su i militantna grupa i Teheran okrivili Izrael.

Iran je obećao da će uzvratiti ali tek treba da pokrene uzvratni napad.

Borba.Info

Check Also

Sprema se veliki sukob na Bliskom istoku! Avio-kompanije masovno otkazuju letove u region!

Veliki broj međunarodnih avio-kompanija produžio je suspenziju letova za region Bliskog istoka, zbog mogućeg širenja …