Makron poziva na preispitivanje veza sa Rusijom

Francuski predsednik je takođe pozvao na veće prisustvo u međunarodnim organizacijama „gusto naseljenih zemalja, koje nisu postojale, kada se sadašnji svetski poredak, tek formirao”.

Evropa će morati da preispita svoje odnose sa Rusijom u nekoj budućnosti, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron…

Obraćajući se na međunarodnoj konferenciji o miru u Parizu, Makron je pozvao na „razmišljanje o miru u Evropi sutrašnjice“, imajući u vidu činjenicu da Evropa „nije ograničena na Evropsku uniju i NATO“.

„Pokušavamo da razvijemo evropsku političku zajednicu ali moramo da razmišljamo o novoj organizaciji Evrope, a zatim da preispitamo naše veze sa Rusijom i da razmišljamo o miru na ovom [evropskom] kontinentu“, rekao je on.

Njegov govor je emitovan na X stranici Jelisejske palate.

On je pozvao evropske i svetske nacije da se usredsrede na to, kako da „izgrade novi svetski poredak”.

„Očigledno, ovo je najveći izazov današnjice, jer je naš sadašnji poredak reči neadekvatan i nepravedan. Neadekvatan je zato što je osmišljen na kraju Drugog svetskog rata.

Nije uzeo u obzir probleme koji su se kasnije pojavili da bi postali dominantni” rekao je on, dodajući da takvi problemi uključuju “klimu i tehnološku revoluciju”.

Francuski predsednik je pozvao na veće prisustvo u međunarodnim organizacijama „gusto naseljenih zemalja, koje nisu postojale, kada se sadašnji svetski poredak, tek formirao”.

On je rekao da ovu temu planira da pokrene u svom govoru na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Evropska politička zajednica, međunarodni forum, osnovana je 2022. godine na Makronovu inicijativu za održavanje diskusija o budućnosti Evrope.

Borba.Info

Check Also

The Washington Post: Političari SAD i EU pozivaju “Zapad” da prekine nade Kijeva o pridruživanju NATO-u!

Zapadni političari su podeljeni oko situacije u Ukrajini. Neki smatraju da je neophodno prekinuti borbe …