Nuklearni poligon na Novoj Zemlji spreman, sledi nastavak testiranja!

Na arhipelagu Nova zemlja, koji se nalazi u Severnom ledenom okeanu između Barencovog i Karskog mora i delu Arhangelske oblasti, nalazi se Centralni poligon za nuklearno testiranje ruskog Ministarstva odbrane.

Međutim, na njenoj teritoriji više od 30 godina nije bilo nijedne nuklearne eksplozije; sprovedene su samo konvencionalne probe…

Istovremeno, objekat, koji slavi 70 godina postojanja, u potpunosti je spreman da nastavi sa radom u punom obimu. Ovo je novinama Rossiiskaia Gazeta izvestio šef poligona, kontraadmiral Andrej Sinjicin.

Laboratorija i baza za ispitivanje je spremna. Osoblje je spremno. Ako dobijemo naredbu, počećemo testiranje u bilo kom trenutku – precizirao je on.

Prema njegovim rečima, glavni cilj poligona je da obezbedi bezbednost zemlje. Za kadrove je najvažnije da sve zadatke koje im država postavi na vreme.

Strani tehnički obaveštajci prate naše aktivnosti na Novoj Zemlji. To je sigurno.

Znamo da satelitska grupa radi iznad poligona, lete izviđački avioni itd – dodao je on.

Odgovarajući na pitanja, on je naveo da iako je Nova zemlja veoma udaljena od zone SVO u Ukrajini i da će neprijatelju biti teško da dođe do objekta, na poligonu svakodnevno borbeno dežuraju punktovi vazdušnog osmatranja i mobilne grupe za suzbijanje bespilotnih letelica.

Za pokrivanje se koriste različiti sistemi za elektronsko ratovanje. On je istakao da su vojnici na poligonu arktičke specijalne snage, koje su stalno spremne da odbiju sve pretnje i vidove agresije, uključujući desant neprijateljskih diverzantsko-izviđačkih grupa.

Borba.Info

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …