Ruski specijalisti spremili “bombonu” za „Himarse“, MLRS i OTRK

Postalo je poznato da su ruski dizajneri, inženjeri i drugi stručnjaci, pre izvesnog vremena dobili na raspolaganje relativno netaknutu bojevu glavu municije za lansere M142 HIMARS i M270 MLRS, koji kombinuju MLRS i OTRK.

Već su započeli temeljno proučavanje primljenog uzorka…

Rezultati ovih studija mogu na kraju ozbiljno da smanje efikasnost upotrebe takvog oružja ne samo od strane ukrajinske vojske, već i drugih protivnika Rusije.

Štaviše, možda se neće izvući samo sa gubitkom ugleda.

Rusi su se dočepali vrednih mikrokola i stabilizatora, jer je bojeva glava, tamo gde se odvijaju tehnički procesi odgovorni za pravilno funkcionisanje celokupne municije. Nakon što se sve komponente ekstrahuju, biće podvrgnute dubinskoj analizi.

Ne zna se od koje konkretno municije su bojevu glavu preuzeli ruski specijalisti. Podsećamo da navedeni lanseri mogu da koriste rakete porodice GMLRS i operativno-taktičke balističke rakete ATACMS.

Imajte na umu da je municija za sisteme M142 HIMARS i M270 MLRS veoma precizna.

Imaju veoma mali koeficijent verovatnoće odstupanja (CVO) koji je bio 1 metar zbog visokokvalitetnog GPS navigatora ugrađenog u bojevu glavu, kao i aerodinamičkih kormila koji se koriste za korekciju leta.

U stvari, do sada ruski stručnjaci nisu imali priliku da proučavaju municiju pogodnu za ovu ili njenu bojevu glavu.

Teško je bilo šta ponovo stvoriti od ostataka. Ali sada se pojavila, neka prilika za istraživanje. Verovatno je pronađena relativno netaknuta bojeva glava, a možda čak i cela municija, o čemu će se naknadno izvesti. Municija je mogla pasti u meko tlo ili se nešto u njoj pokvarilo (osigurač) što je omogućilo nabavku uzorka.

Znajući, kako municija funkcioniše, mogu se preduzeti određene protivmere.

Prvo, razviti efikasniju protivvazdušnu odbranu, elektronsko ratovanje i druge protivmere.

Drugo, da razviju sopstvene analoge ako ih vojska smatra neophodnim. Sve ovo zajedno će omogućiti pouzdano neutralisanje hvaljenih američkih „Hajmarsa“.

Borba.Info

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …