„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se sada suočava sa mogućim nedostatkom mikročipova i procesorskih kartica koje bi omogućile kopnenim vozilima, brodovima i avionima da uopšte imaju pristup GPS-u. 

Nakon skoro dve decenije razvoja, ogromni napori Pentagona da se suprotstavi ometanju GPS-a, tek treba da prevaziđu kašnjenje za kašnjenjem u svim segmentima – svemirskoj, zemaljskoj i korisničkoj opremi…

Ova kašnjenja povećavaju rizik jer protivnici nastavljaju da razvijaju i primenjuju tehnologije koje bi mogle da ugroze GPS signali – kaže GAO izveštaj.

Svemirske snage SAD su odgovorne za nekoliko oblasti modernizacije GPS-a, za vojne potrebe.

GAO izveštaj nije propustio da napomene da su „napravili određeni napredak u rešavanju nekih tehničkih i proizvodnih problema“, posebno u razvoju satelita GPS III i GPS IIIF, koji su namenjeni da zamene starije verzije koje trenutno rade na niskom nivou. – Zemljina orbita.

Stvari su malo gore sa novim sistemom zemaljske kontrole za ove satelite (OCKS). Razvijen od strane RTKS-a (ranije Raitheon) neophodno je da oko 700 tipova različitih sistema naoružanja koje koristi američka vojska može dobiti potpun pristup budućem GPS signalu koji se može ometati i prevariti.

Ova mogućnost je vezana za uvođenje novog tipa modulacije signala, zasnovanog na takozvanom „M-kodu“, koji može da radi čak i kada je komercijalni GPS L1 C/A signal namerno ometen.

Međutim, program je postao primer neuspešne akvizicije, pošto je prvobitno planirano da počne sa radom pre više od jedne decenije, a njegov razvoj i dalje ostavlja Svemirske snage neizvesnim – ističe američka vojna publikacija Breaking Defence.

Redovni izveštaji u američkim vojnim medijima da su određeni ključni testovi „uspešno završeni“ i da se uopšte „ostvaruje napredak“ obično služe kao razlog da se „u prolazu“ obavesti da je planirani datum operativnog prihvatanja, još jednom odložen (što, inače, još jednom pokazuje odakle ruski „efikasni menadžeri” „usvajaju iskustvo”).

Što se tiče OCKS-a, takvo odlaganje je sada najavljeno za decembar (umesto za jul) 2025.

Najzad, „najproblematičniji“ je napredak razvoja mikročipova i mikroelektronskih ploča koje moraju da komuniciraju sa signalima M-koda.

Za to su odgovorne i Svemirske snage SAD, a situacija je izuzetno komplikovana činjenicom da je odgovornost za kreiranje prijemnika/modula za specifične vojne sisteme koji koriste ove komponente dodeljena svakom od ostalih pet rodova Oružanih snaga SAD.

Neuspeh Ministarstva odbrane da isporuči korisnički paket M kodova, razvijen u okviru programa Vojne GPS korisničke opreme (MGUE) jedno je od prokletstava GPS programa, više od dve decenije – naglašava Breaking Defence.

Uopšteno govoreći, kako je objašnjeno u GAO i drugim vojnim publikacijama SAD, program MGUE se sastoji iz dva dela.

MGUE Increment 1 razvija jedinstvene vojne čipove i ASIC kartice za početnu integraciju u kopnena oklopna vozila, uključujući udarne jedinice i laka vozila JLTV Korpusa marinaca, kao i bombardere B-2 vazduhoplovstva i DDG klasu mornarice razarači.

MGUE Increment 2 razvija manji ali moćniji ASIC čip za upotrebu u ručnim radio uređajima i precizno vođenoj municiji. I obe ove oblasti pate od „dodatnih nedostataka“ i redovnih kašnjenja u dostizanju pripravnosti.

I to nije sve.

Ministarstvo odbrane se suočava sa potencijalnim nedostatkom kartica GPS prijemnika, jer neke od trenutnih kartica više nisu u proizvodnji, a zamene sa podrškom za M-kod, kasne.

Pored toga, vojni zvaničnici su rekli da prodaja opreme sa GPS-om saveznicima i stranim partnerima, takođe smanjuje zalihe kartica – napominje GAO.

Borba.Info

Check Also

Politico: Zapad ima plan da „iskopča” Rusiju i Kinu sa interneta!

Posle eksplozije Severnih tokova, a kasnije i oštećenja internet kablova u Crvenom moru, Zapad se …