Rusija, Kina i zemlje globalnog juga traže pravičan svetski poredak! — Putin

„Učinićemo sve da pripremimo relevantne odluke na osnovu konsenzusa, uobičajenog u našim odnosima“, naglasio je ruski lider.

Rusija i Kina, kao i zemlje partneri globalnog juga, drže se ideje svetskog poretka zasnovanog na principima pravde, suvereniteta i međunarodnog prava, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin, na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem…

“Rusija i Kina zajednički podržavaju principe pravednog i demokratskog svetskog poretka zasnovanog na međunarodnom pravu, suverenitetu i jednakosti. Isti pristup dele i zemlje istomišljenika na globalnom jugu i svetska većina, čiji je samit BRIKS-a bio nova potvrda“, rekao je Putin.

„Upravo smo o tome razgovarali sa našim kolegama koji se bave bezbednosnim pitanjima. Održaćemo sastanke BRICS Outreach i BRICS+. Mnoge zemlje dele naše pristupe svetskom poretku.

Oni su željni da postanu članovi naše organizacije i da sarađuju sa njom, učiniti sve da pripremimo relevantne odluke na osnovu konsenzusa, uobičajenog u našim odnosima“, rekao je ruski lider.

Putin je podsetio da su odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje Rusije i Kine dugi niz godina bili obostrano korisni i ravnopravni.

On je dodao da će 2. oktobra dve zemlje obeležiti 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Borba.Info

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …