Šolc želi „brže“ da okonča ukrajinski sukob!

Neophodni su obnovljeni napori da se pokuša okončati tekući sukob između Moskve i Kijeva, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

Lider je ovo rekao u televizijskom intervjuu za emiter ZDF koji je emitovan u nedelju…

„Verujem da je sada vreme da razgovaramo o tome, kako da se izvuče mir iz ovog ratnog stanja, bržim tempom“, rekao je on.

Uprkos svom prvobitnom oklevanju da pruži raskošnu vojnu pomoć Ukrajini, kao i mnogim drugim zapadnim zemljama, Berlin je postao jedan od najvećih pobornika Kijeva usred sukoba.

Nemačka je ukrajinskoj vojsci isporučila različitu opremu, uključujući glavne borbene tenkove Leopard 1 i 2, kao i borbena vozila pešadije Marder.

Razgovor o postizanju mira u Ukrajini što je pre moguće dolazi, dok Šolc nastavlja da se bori sa raznim domaćim problemima.

Prema anketi koju je kasnije, tokom dana zasebno objavio ZDF, oko 77 odsto Nemaca veruje da je on slab lider, dok samo 17 odsto pozitivno govori o njegovim liderskim kvalitetima.

Anketa je jasno označila najgori rejting koji je Šolc pokazao, tokom svog mandata, sa oko 74 odsto ispitanika koji veruje da kancelar uopšte ne bi trebalo da postane favorit Socijaldemokratske partije na predstojećim saveznim izborima u septembru 2025.

Šolcova vladajuća koalicija pretrpela je bolne neuspehe na regionalnim izborima prošle nedelje, pokazujući loše rezultate u Tiringiji i Saksoniji, u bivšoj Istočnoj Nemačkoj.

Dva glavna regiona doživela su uspon desničarske populističke Alternative za Nemačku (AfD) i nedavno formirane levopopulističke Alijanse Sahra Vagenkneht (BSV).

Obe strane, uprkos tome što su na polarnim krajevima spektra, snažno se protive kontinuiranoj umešanosti Nemačke u sukob u Ukrajini, masovnoj imigraciji i povezanim ekonomskim teškoćama za koje se okrivljuje Šolcova vlada.

Borba.Info

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …