Američka vojska upozorila OSU, na opasnosti pilotiranja F-16 avionima!

Američka vojska veruje da upravljanje borbenim avionima F-16 koji su nedavno prebačeni u Ukrajinu, nosi značajne rizike.

Pored samih letova, situaciju komplikuje i nedostatak iskustva, među pilotima ukrajinskog vazduhoplovstva.

Zbog toga se suočavaju sa poteškoćama u efikasnoj kontroli letelice, posebno, kada je u pitanju presretanje ruskih projektila.

Sve ovo predstavlja pretnju za ukrajinske snage, prenosi Biznis insajder.

Vinsent Anelo, bivši američki mornarički avijatičar, podelio je svoje stavove sa novinarima. On je napomenuo da je letenje F-16 uvek opasno, bez obzira na okolnosti, jer baš on ima iskustva u upravljanju ovim tipom aviona i zna o čemu priča.

Penzionisani pukovnik američkog vazduhoplovstva Majk Torildej je takođe upoznat sa mogućnostima F-16. Prema njegovom mišljenju, pri susretu sa ruskim PVO sistemima, ukrajinski piloti treba da budu oprezni.

Greška može dovesti do tragičnih posledica. Saveti nisu baš originalni, jer se svako pilotiranje podvodi, pod maksimalni oprez.

„Da bi presreli nadolazeće rakete i bespilotne letelice, piloti moraju ne samo da pucaju na mete, već i da precizno manevrišu kako bi izbegli neprijateljsku vatru ali i vatru svojih saboraca sa zemlje.

Dodatne poteškoće nastaju noću kada se rizik od dezorijentacije značajno povećava, čineći zadatke još rizičnijim“, prokomentarisao je on.

Sva ova javna upozorenja posledica su gubitaka najmanje jednog ali i više američkih lovaca na ukrajinskom nebu.

Da bi sačuvali mit o superiornosti ovih borbenih lovaca, pažnju skreću na greške ljudskog faktora, nedovoljnu obuku ukrajinskih pilota koji su brzopleto prešli sa “migova” i ćirilice na engleske oznake a kurseve engleskog jezika koje su mnogi jedva položili. Taji se i priča da avionima upravljaju NATO penzionisani piloti iz Danske, Holandije i SAD za veoma dobre honorare.

Politika

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …