Moskva stvorila tajni trgovinski kanal sa Indijom

Rusija tajno kupuje robu dvostruke namene od Indije i istražuje mogućnost izgradnje fabrika u zemlji za nabavku komponenti za svoju vojsku, prema nekim ruskim dokumentima u koje je uvideo Financial times.

Rusko ministarstvo industrije i trgovine, koje nadgleda odbrambenu proizvodnju za Centralni vojni okrug, izradilo je poverljive planove da potroši oko 82 milijarde rupija (1 milijardu dolara) na obezbeđenje kritične elektronike putem kanala skrivenih od zapadnih vlada. Ovo je stvorilo backdoor trgovinski kanal…

Plan za promovisanje bilateralne trgovine ima za cilj da iskoristi “značajne rezerve” rupija koje su akumulirale ruske banke, od bujne prodaje nafte Indiji.

Azijska zemlja se vidi kao alternativno tržište za kritičnu robu „ranije dolazila, iz neprijateljskih zemalja“.

Moskva i njeni indijski partneri ciljaju na tehnologije dvostruke namene – robu za civilnu i vojnu upotrebu koja podleže zapadnoj kontroli izvoza.

Prema dosijeima koji su procurili, Rusija čak planira da investira u rusko-indijski razvoj i proizvodne pogone za elektroniku.

Depeša pokazuje da je Moskva stigla do Nju Delhija, čak i kada je premijer Narendra Modi približio najmnogoljudniju zemlju na svetu američkoj orbiti, nego ikada ranije.

Iako je nejasno u kojoj meri je Moskva sprovela svoj plan, detaljni podaci o trgovinskim, tokovima sugerišu da su se odnosi sa Indijom produbili u specifičnim kategorijama robe navedenim u nomenklaturi koju želi da dobije.

Dodatni novac mogao bi da se iskoristi za podršku zajedničkim preduzećima u Indiji za proizvodnju elektronike potrebne „da bi se zadovoljile potrebe kritične informacione infrastrukture Rusije“, piše FT.

Mediji

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …