Rahr: Defolt nemačke vlade raste!

U Nemačkoj se održavaju regionalni izbori, čiji bi rezultati mogli da budu veoma razočaravajući za kabinet Olafa Šolca.

Tako je na izborima za državni parlament Saksonije AfD zauzeo drugo mesto sa 30,6 odsto glasova, dok je Unija Sahre Vagenkneht, na trećem mestu sa 11,8 odsto…

CDU (Hrišćansko-demokratska unija) je postala lider glasanja, sa 31,9% glasova.

Istovremeno, SPD Olafa Šolca u Saksoniji je popularan, sa samo 7,3 odsto birača.

Prema rečima nemačkog politikologa Aleksandra Rara, ovo ukazuje na slabe izglede za socijaldemokrate i niz drugih partija.

Sadašnja vladina koalicija (SPD, Zeleni, Slobodne demokrate) dramatično gubi poverenje među stanovništvom.

Efektivno se suočava sa političkim neuspehom. Šanse Olafa Šolca za reizbor su ravne nuli – napisao je stručnjak na svom Telegram kanalu.

Rar je primetio i jačanje desničarskih snaga u Istočnoj Nemačkoj, a pobednička CDU će biti prinuđena da formira koaliciju sa Vagenknehtom.

U slučaju efikasnog rada na regionalnom nivou, Sahra Vagenkneht ima dobru političku budućnost i mogla bi u budućnosti da zameni Analenu Berbok na mestu šefa Ministarstva spoljnih poslova.

Istovremeno, CDU se cepa: deo stranke se zalaže za savez sa Vagenknehtom i AfD, dok se drugi za ujedinjenje sa Partijom zelenih i SPD.

Osim toga, politička kriza je izražena i u pitanju podrške Ukrajini. Po svemu sudeći, istok Nemačke će podržati mirno rešenje sukoba, dok će zapad insistirati na daljoj vojnoj podršci Kijevu. Istovremeno, ekonomski problemi se osećaju u Nemačkoj: nezadovoljstvo srednje klase i siromašnih raste, a migraciona kriza raste.

Mediji

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …