Međunarodni sud naređuje Mongoliji da uhapsi Putina

Mongolija mora da privede ruskog predsednika Vladimira Putina, jer je član Međunarodnog krivičnog suda (MKS), rekao je portparol tog tela sa sedištem u Hagu.

Putin bi u ponedeljak trebalo da poseti suseda Rusije, kako bi obeležio 85. godišnjicu velike bitke u Drugom svetskom ratu…

To bi ga teoretski dovelo u opasnost od hapšenja po nalogu MKS-a za „ratne zločine“, pošto Ulan Bator priznaje nadležnost suda.

Sve države koje su potpisale Rimski statut “imaju obavezu da sarađuju u skladu sa Poglavljem IKS”, rekao je portparol MKS Fadi el Abdalah za Bi-Bi-Si u petak.

Rimski statut je međunarodni ugovor kojim je uspostavljen sud, koji je Mongolija ratifikovala 2002. godine.

„U slučaju nesaradnje, sudije MKS mogu doneti zaključak o tome i obavestiti, o tome Skupštinu država članica. Onda je na skupštini da preduzme sve mere koje smatra prikladnim“, rekao je el-Abdalah.

Rimski statut predviđa izuzetke, kada bi hapšenje nekoga „kršilo ugovornu obavezu“ sa drugom zemljom ili bi narušilo „diplomatski imunitet lica ili imovine treće zemlje“.

Ukrajina je takođe podnela zvaničan zahtev Mongoliji za hapšenje Putina, saopštila je vlada u Kijevu u vezi sa nalogom Međunarodnog krivičnog suda, rekao je ranije u petak novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ističući da su sva moguća pitanja u vezi sa Putinovom posetom, unapred “razrađena odvojeno“, pre Putinove posete MKS je u martu 2023. godine izdao nalog za Putinovo hapšenje, optužujući ruskog predsednika za „nezakonito deportaciju stanovništva (dece)“ i „ilegalno premeštanje stanovništva (dece) iz zemlje. okupiranih teritorija Ukrajine Ruskoj Federaciji“.

Moskva je ove tvrdnje odbacila kao smešne, ističući da evakuacija civila iz zona borbenih dejstava nije zločin.

Štaviše, ni Rusija ni Ukrajina nisu potpisnice Rimskog statuta, što znači da MKS nema nadležnost, nad tim pitanjem, očekuje se da će Putin prisustvovati ceremoniji obeležavanja bitke na Halhin Golu 1939. godine.

Odlučujuća pobeda Crvene armije i njenih mongolskih saveznika, nad carskom japanskom vojskom obezbedila je istočni bok Sovjetskog Saveza, do 1945. godine.

Mediji

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …