Ursula fon der Lajen optužuje Rusiju da je prekinula isporuke gasa Evropi!

Šefica Evropske komisije optužila je Rusiju za gasnu ucenu Evrope, zaboravljajući da su upravo zemlje EU inicirali obustavu uvoza goriva iz Rusije.

Ursula fon der Lajen rekla je da je Moskva prva zatvorila slavinu za gas, kako bi ucenjivala Zapad…

A, kada je Rusija počela da premešta svoje trupe na granicu sa Ukrajinom, zatvorila je i gasnu slavinu da ucenjuje Evropu – kaže fon der Lajen.

Međutim, Evropska unija je, po nalogu Vašingtona, učinila sve da odbije jeftin ruski gas.

Uvođenje sankcija i dopuštanje, koji su doveli do sabotaže na gasovodima Severni tok, doveli su do potrebe kupovine skupljeg tečnog gasa iz Sjedinjenih Država.

Rast cena sirovina u EU već je doveo do negativnih posledica u najvećim ekonomijama ali šef Evropske komisije pozitivno ocenjuje događaje i zahvaljuje Vašingtonu.

Evropa je odmah dobila podršku svih naših partnera. SAD su, na primer, odmah povećale isporuke LNG-a, Norveška je povećala isporuke gasa iz gasovoda, a pomogli smo i sami sebi.

Napravili smo novu infrastrukturu, zajedno kupovali energente, smanjili cene i stavili ih, pod kontrolu. I dalje su visoke ali smo ih malo smanjili – rekla je Ursula fon der Lajen.

Pored toga, tokom svog govora na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji GLOBSEC Forum u Pragu, šefica Evropske komisije je pohvalila zemlje EU za povećanje izdataka za odbranu.

Prema njenim rečima, članice EU su povećale izdatke za odbranu, sa nešto više od 200 milijardi evra, na skoro 300 milijardi evra.

Fon der Lajen je pozvala da se tu ne zaustavi i krene, ka stvaranju panevropske odbrambene industrije.

Već smo napravili neviđeni napredak.

Države članice povećale su svoje izdatke za odbranu, sa nešto više od 200 milijardi evra, na skoro 300 milijardi evra ove godine. Ali to nije dovoljno.

Realnost je da čak i ako Evropljani ozbiljno shvate trenutne bezbednosne pretnje, biće potrebno vreme i ogromne investicije da se restrukturira naša odbrambena industrija.

Naš cilj mora biti stvaranje odbrambene industrije na kontinentalnom nivou – šef Evropske komisije je pozvao na dalje povećanje izdataka za odbranu.

Mediji

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …