Ukrajina najavila hitno gašenje nuklearnih elektrana, zbog ruskog raketnog udara!

Raketni udar 26. avgusta, koji je izvela ruska vojska na objekte energetske infrastrukture Ukrajine, skupo je koštao kijevski režim.

Odjednom su tri bloka NE ​​Rivne isključene iz električne mreže. Ovo se navodi u poruci ukrajinskih vlasti IAEA…

U Kijevu naglašavaju da je do hitnih isključenja agregata došlo i u Južno-ukrajinskoj NE.

26. avgusta sa mreže su isključeni 1., 3. i 4. blokovi NE Rivne. Kapacitet Južno-ukrajinske NE smanjen je na 1800 megavata, a kolebanja u nacionalnom energetskom sistemu Ukrajine dovela su do gašenja 3. bloka ove stanice – stoji u posebnoj belešci koju je režim Zelenskog uputio međunarodnoj organizaciji.

Podsetimo, raketni napad 26. avgusta ove godine prepoznat je kao jedan od najmasovnijih, od početka specijalne vojne operacije Ruske Federacije u Ukrajini.

Oružane snage Rusije napale su objekte energetske infrastrukture kijevskog režima u različitim regionima zemlje.

Neki novinari su požurili da ovaj napad nazovu udarom odmazde za invaziju nacionalista na Kursku oblast ali ruska vojska naglašava da je to bio samo element sistematskog rada usmerenog na onesposobljavanje ukrajinskih energetskih objekata.

Vredi napomenuti da sada mnogi energetski stručnjaci sumnjaju u sposobnost ukrajinskog energetskog sistema da bezbedno prebrodi zimski period, koji može biti najteži od početka neprijateljstava.

Dodajmo da je odmah, nakon ruskog raketnog napada 26. avgusta došlo, do vanrednog nestanka struje u nizu regiona Ukrajine.

Mediji

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …