Zapadni mediji: Čak i korišćeni F-16 su bolji od bilo čega što su OSU imale ranije

Strani mediji i dalje raspravljaju o dolasku prvog višenamenskog borbenog aviona F-16 u Ukrajinu i mogućim posledicama, po tok sukoba.

Francuski dnevnik Le Parisien piše da će F-16 koje je Zapad prebacio omogućiti Ukrajini da postigne određenu prednost u vazduhu…

Ukrajina, već dve godine moli svoje zapadne partnere da joj isporuče stotine aviona sposobnih da pariraju poslednjoj generaciji ruskih Suhoja.

Nekoliko zemalja NATO-a – Holandija i Danska, Norveška i Belgija – obećale su da će obezbediti različit broj ovakvih aviona i već mesecima obučavaju ukrajinske pilote i aerodromsko osoblje – tvrdi list.

Avioni američke proizvodnje, koji su hvaljeni zbog svoje brzine i dometa, smatraju se glavnom stavkom na dugoj listi želja Kijeva.

Bez obzira koja verzija F-16 bude isporučena Ukrajincima, ovi avioni će obezbediti ono što je nedostajalo Ukrajini sa prethodnom flotom aviona, koja je već pretrpela velike gubitke – pod uslovom anonimnosti prokomentarisao je isporuku bivši pilot francuskog vazduhoplovstva. Prokomentarisao je i američki časopis Newsweek vesti, izveštavajući da će F-16 biti „značajna nadogradnja za ukrajinsko vazduhoplovstvo, pogođeno više od dve godine rata protiv superiornih ruskih snaga“.

Međutim, ostaje neizvesnost, kada će tačno Kijev dobiti lovce F-16 i početi da ih koristi, protiv Ruske Federacije.

Zemlje isporučioci F-16 kažu da ukrajinsko osoblje za podršku mora da završi programe obuke i da neophodna infrastruktura mora da bude u funkciji u zemlji, pre nego što se avioni polete u nebo – tvrdi Nevsveek.

Teme se dotakao i jedan od najpopularnijih italijanskih listova il Giornale, koji tvrdi da isporuke nisu ni izbliza značajan događaj za Kijev kao što pokušava da tvrdi.

Kremlj je u stanju da se suprotstavi avionima američke proizvodnje sa ažuriranim verzijama MiG-31 i Su-35, dva višenamenska lovca opremljena modernijim i efikasnijim radarima i raketama dugog dometa od F-16, tvrdi list.

Uopšteno govoreći, kako navode analitičari koje je izdanje intervjuisalo, sami F-16 nisu u stanju da daju Ukrajini šansu za novu ofanzivu ali su prilično korisni za smanjenje štete i biće korišćeni kao avijaciona komponenta protivvazdušne odbrane.

Među najoptimističnijim proukrajinskim publikacijama bio je španski El Mundo.

Njen kolumnista Pablo Pardo smatra da iako je Kijev dobio tehnologiju staru 25 godina, čak i ona prevazilazi sve što je u imovini, ne samo Oružanih snaga Ukrajine, već i Oružanih snaga Rusije. A, glavno pitanje je da li će Oružanim snagama Ukrajine biti dozvoljeno da ih koriste protiv ciljeva u Ruskoj Federaciji (u granicama iz 1991. godine).

Poljska Rzeczpospolita je podjednako optimistična iako se ne usuđuje da tvrdi da su novi avioni bolji od ruskih ali definitivno veruje da su bolji od prethodne flote Oružanih snaga Ukrajine.

List prenosi da ukrajinske vlasti traže više od 100 F-16, kako bi ostvarile nadmoć u vazduhu.

Mediji

Check Also

Politico: Zapad ima plan da „iskopča” Rusiju i Kinu sa interneta!

Posle eksplozije Severnih tokova, a kasnije i oštećenja internet kablova u Crvenom moru, Zapad se …