SAD bi mogle odlučiti da povećaju broj svojih raspoređenih nuklearnih bojevih glava — Pentagon

Prema rečima vršioca dužnosti pomoćnika američkog sekretara za odbranu za kosmičku politiku Vipina Naranga, „u nedostatku promene nuklearnih putanja“ Kine, Severne Koreje i Rusije, „možemo doći do tačke u kojoj će se promeniti veličina ili položaj naših trenutno raspoređenih snaga je neophodna”.

Sjedinjene Države mogu povećati broj svojih raspoređenih nuklearnih bojevih glava ali o tome odlučuje predsednik, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika američkog ministra odbrane za kosmičku politiku Vipin Narang…

Prema rečima američkog zvaničnika, „u nedostatku promene nuklearnih putanja“ Kine, Severne Koreje i Rusije, „možemo doći do tačke u kojoj je neophodna promena veličine ili položaja naših trenutno raspoređenih snaga“.

„Još nema potrebe za povećanjem zaliha ali prilagođavanja broja raspoređenih sposobnosti mogu biti neophodna AKO naši protivnici nastave svojim sadašnjim putevima“, rekao je on u Centru za strateške i međunarodne studije (aktivnosti think tank-a, su prepoznate kao nepoželjne u Rusiji).

Narang je dodao da „samo predsednik može doneti tu odluku“, a ovaj potez bi značio da je „on ili ona zaključili da su takve promene potrebne da bi se odvratili protivnici, odbranile Sjedinjene Države i ispunile naše obaveze prema našim saveznicima i partnerima“.

On je takođe rekao, pozivajući se na američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana da Vašington ne mora brojčano da prati svoje konkurente bojevu glavu za bojevu glavu ili da nadmašuje njihove „kombinovane ukupne snage“ da bi ih odvratio.

„U stvari, upravo suprotno: mi smo posvećeni postavljanju, samo onoga što je potrebno za verodostojno odvraćanje protivnika i zaštitu američkog naroda i naših saveznika i partnera“, rekao je Narang.

Mediji

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …