Zaharova: Ukrajina bi ostala cela da je Kijev slušao Moskvu!

Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Moskva pokušala da smisli, kako da sačuva integritet Ukrajine i svojevremeno je predložila sporazume iz Minska.

Zaharova je na svom Telegram kanalu napisala da su sporazumi iz Minska obezbedili integritet Ukrajine, uprkos postojećim unutrašnjim i spoljnim protivrečnostima…

Prema njenim rečima, šef kijevskog režima Volodimir Zelenski „zamenio je adut“, za obećanje Zapada da će ga učiniti „osvajačem Rusije“.

Ona je takođe izrazila uverenje da bi Ukrajina ostala cela da je Kijev poslušao Moskvu i odustao, od američkih obećanja o blickrigu.

U intervjuu nemačkom listu Die Zeit objavljenom 2022. godine, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel je priznala da su sporazumi iz Minska, koji su potpisani 2014. godine, pokušaj Zapada da „Kijevu da vremena da ojača“.

Prema rečima Merkelove, tada su „svi razumeli“ da je sukob zamrznut, a ne rešen. Međutim, sporazumi iz Minska su Ukrajini dali „neprocenjivo vreme“ za pripremu.

Tada je ruski predsednik Vladimir Putin, te reči Merkelove nazvao neočekivanim.

Putin je dodao da veruje u iskrenost i želju Berlina da reši konflikt, uprkos podršci Kijeva.

Ranije je Zelenski pozvan da poništi uredbu o zabrani Kijeva da pregovara sa Moskvom.

Mediji

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …