Predstavljen novi dizajn GCAP stelt lovca! – VIDEO

Programeri novog GCAP stelt lovca predstavili su novi dizajn za ovaj avion.

Program se realizuje zajedničkim naporima odbrambenih koncerna BAE Sistems sa sedištem u Britaniji, Leonarda iz Italije i Mitsubishi Heavi Industries iz Japana…

Kako je izvestio UK Defence Journal, novi konceptni model ima poboljšani dizajn sa povećanim rasponom krila, kako bi se poboljšala aerodinamika aviona.

Prema rečima programera, partneri pružaju snažnu podršku projektu nakon potpisivanja trilateralnog sporazuma, u ​​decembru 2023.

Svaki od njih ima različite ali komplementarne kvalitete i zahteve. Sada blisko sarađujemo, kako bismo podelili znanje, rešili zajedničke probleme i postigli zajedničke ciljeve.

Očekuje se da će novi lovac ući u upotrebu do 2035. godine, postajući jedan od najnaprednijih na svetu, zahvaljujući svom mrežnom radu, pametnim sistemima naoružanja, softverski kontrolisanoj interaktivnoj kabini, ugrađenim senzorima i radaru sledeće generacije.

Detaljni razvojni planovi i planovi troškova biće finalizovani 2024. godine, a proizvodnja će početi oko 2030. godine, a prvi avion će ući u upotrebu do 2035. godine.

Bilo je glasina o proširenju GCAP programa na nove članice kao što su Švedska, Saudijska Arabija i Nemačka.

Međutim, interesovanje Rijada naišlo je na otpor Japana, dok je Stokholm odložio svoju odluku da se pridruži projektu do 2031.

Učešće Berlina ostaje neizvesno, zbog problema sa sopstvenim odbrambenim programom.

Mediji

Check Also

Moskva, Sankt Peterburg, Soči, Krimski most i FSB: Otkrivena lista meta iz „plana pobede“ Zelenskog!

Postao je poznat sadržaj tajnog dodatka „planu pobede“ lidera kijevskog režima Volodimira Zelenskog. Detalje su …