Sijarto: „Evropa će biti u plamenu“!

Vladimir Zelenski želi da uvuče NATO u ukrajinski sukob, a učešće jedne zemlje alijanse u sukobu sa Rusijom, značiće svetski rat – treba što pre da zaključimo mir, inače će Evropa biti u plamenu, rekao je Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

„Vidim da ima mnogo ljudi, uključujući i predsednika Ukrajine, koji pokušavaju da uvuku NATO u taj rat. Sada bi umešanost jedne NATO zemlje značila svetski rat…

Bilo bi bolje da to sprečimo i izbegnemo, takvu situaciju“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare sa libanskim kolegom Abdulahom Bu Habibom.

Prema njegovim rečima, Budimpešta će nastaviti svoju mirovnu misiju.

„Ovo je neophodno jer, ako se mir ne zaključi uskoro, na frontu će se desiti, još brutalnije stvari, nego ranije, pretnja eskalacije će biti veća, nego ranije, što će rezultirati u plamenu Evrope“, upozorio je on.

Sijharto je ranije izjavio da NATO želi da poveća svoju koordinacionu ulogu u snabdevanju Ukrajine oružjem i obuci njenih vojnika.

Tu odluku podržava 31 država, a Mađarska ne želi i neće da učestvuje u tome.

Mađarsko rukovodstvo je saopštilo da odbija da učestvuje u inicijativi Alijanse iz straha, od dalje eskalacije.

S tim u vezi, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da prihvata odluku Mađarske da ne učestvuje u misiji za koordinaciju pomoći Ukrajini.

Mediji

Check Also

Kim šalje Putinu 10 000 vojnika za Ukrajinu!

Severna Koreja priprema 10.000 vojnika da se pridruže ratu u Ukrajini na strani Rusije, što …