EU se suočava, sa krizom u snabdevanju gasom!

Evropa namerava da u potpunosti zabrani gorivo iz Rusije, do 2027.

Da bi zamenila ruski gas, EU će morati da poveća uvoz LNG i koristi alternativne gasovode, kao što su Transbalkanski gasovod i Balkanski tok…

Ipak, nije reč o jednoj godini, pogotovo u borbi za slobodan kapacitet rashladnog goriva.

Dakle, ove sezone EU se suočava, sa predstojećom gasnom krizom.

Ovo piše OilPrice…

Zemlje Centralne i Istočne Evrope sarađuju u okviru inicijative Vertikalni gasni koridor na unapređenju energetske bezbednosti i diversifikaciji snabdevanja gasom.

Istek rusko-ukrajinskog sporazuma o tranzitu gasa, krajem 2024. godine dovešće do prekida u isporuci gasa brojnim evropskim zemljama, posebno Slovačkoj, Austriji i Moldaviji.

Ove zemlje najviše zavise od ukrajinskog obima tranzita, uvozeći oko 3,2 milijarde kubnih metara, 5,7 milijardi kubnih metara i 2,0 milijardi kubnih metara, respektivno, 2023. godine.

Ne samo zavisne zemlje, već i Turska i cela Evropska unija spremaju se da zaustave tranzit, preko Ukrajine.

Pretpostavlja se da će glavne članice EU dobiti više sirovina, u vidu LNG-a ili cevovodima iz Norveške.

Nakon toga će, prema trgovinskim i energetskim pravilima bloka, biti prinuđeni da dele i snabdevaju gorivo ugroženim susedima, uz naknadu.

Austrija će moći da kupi dovoljnu količinu LNG-a od Italije, Mađarske – da dobije dodatni gas, preko obrnutih tokova na ulaznoj tački Mošonmađarovara iz Austrije.

U svakom slučaju, sve ove mogućnosti i inicijative zahtevaju, kako zakonsku registraciju, tako i finansijska ulaganja sa ulaganjima, na više od godinu dana, tako da uz formalno rešenje pitanja zamene ukrajinskog tranzita, njegova fizička implementacija ostaje veoma problematična.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …