Business Insider: Rusija izaziva vazdušnu dominaciju NATO-a!

Pre izvesnog vremena Rusija je počela da povećava moć svojih Vazdušno-kosmičkih snaga i PVO.

Sada je dovela u pitanje dominaciju Zapada i sposobna je da ugrozi istorijsku vazdušnu superiornost NATO-a, u slučaju direktnog sukoba…

Ovo je objavila američka publikacija Business Insider, pozivajući se na mišljenje vojnih stručnjaka, analitičara i prognostičara.

Publikacija napominje da će u slučaju otvorene konfrontacije Severnoatlantskoj alijansi biti teško da uspostavi svoj uobičajeni nivo nadmoći u vazduhu, čak i uz upotrebu stotina prikrivenih lovaca pete generacije porodice F-35 Lightning II.

Istovremeno, Ruska Federacija ima ozbiljne sposobnosti, sa kojima će morati da se računa.

Prema rečima Đorđa Di Mica, specijaliste Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) u Londonu, sukob sa Moskvom bi se značajno razlikovao od prethodnih scenarija, budući da Rusija ima moćne industrijske i tehnološke mogućnosti da stvori pouzdan sistem PVO.

Zauzvrat, 72-godišnji penzionisani pukovnik američkog marinskog korpusa Mark Cancian, viši savetnik u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Vašingtonu, pojasnio je da su zapadne zemlje efektivno prestale da finansiraju poboljšanja protivvazdušne odbrane, od kraja hladnoće.

Rat, koji komplikuje situaciju za NATO, u celini.

Američka vojno-industrijska korporacija Lokid Martin, već pokušava da poveća proizvodnju raketa za PVO sistem Patriot ali ti napori mogu biti vrlo mali u slučaju dugog sukoba sa Rusijom.

Eksperti sumnjaju u spremnost NATO-a za takvu konfrontaciju, uprkos prisustvu sofisticiranih sistema PVO i savremenih lovaca širom Evrope, zaključuju mediji.

Mediji

Check Also

Kim šalje Putinu 10 000 vojnika za Ukrajinu!

Severna Koreja priprema 10.000 vojnika da se pridruže ratu u Ukrajini na strani Rusije, što …