Financial Times: Ratovanje dronovima uništava odbrambenu industriju!

Da biste proizveli dron, naizgled bezopasnu „igračku“, potreban vam je minimum uslova.

Mala fabrika i 3D štampač za štampanje komponenti potrebnih za pretvaranje tehnologije namenjene za zabavu ili snimanje iz vazduha u smrtonosno oružje…

Upotreba bespilotnih letelica (UAV) u ruskom ratu u Ukrajini, naglo je porasla u poslednje dve godine, piše Financial Times.

Već je jasno da brze tehnologije koje su razvili manji igrači izazivaju dominaciju glomaznih giganata u industriji oružja.

Era ratovanja dronovima narušava globalnu odbrambenu industriju, primoravajući velike kompanije da se prilagode.

Brzo širenje moćne nove tehnologije oružja preokreće uspostavljenu hijerarhiju globalne odbrambene industrije, kojom već dugo dominiraju veliki izvođači – piše FT.

Programima tradicionalnog oružja su potrebne godine, ponekad i decenije, da se razviju i oslone na značajne vladine budžete i velike istraživačke i ispitne kapacitete.

Nasuprot tome, dronovi su jeftini, smrtonosni, brzi za proizvodnju i pomažu u izjednačavanju uslova između manjih igrača i etabliranih industrijskih giganata.

To je dobro dokazano u Ukrajini, kažu zapadni analitičari.

Umesto da razvijate savršeni proizvod, koji može da potraje mnogo godina, važno je brzo kreirati proizvode koji se mogu testirati, modifikovati i testirati ponovo, stvarajući milione kopija.

Brzina je od suštinskog značaja.

Suočavajući se sa povećanom konkurencijom i veoma svesni izazova u sektoru, etablirani igrači su primorani da reaguju, često spajanjem sa pridošlicama ili sticanjem manjih rivala.

Mediji

Check Also

Amerikanci oguglali na laži ‘propagandne mašine’ – Mosk

Tajkun je predvideo da će „velika vladina mašina“ ograničiti slobodu govora ako pobedi demokratski kandidat. …