Ekspert Blejz Meli: Ukrajina i Zapad se spremaju za neizvesnu budućnost

Kako se novembarski izbori u SAD približavaju, ukrajinska vlada i države članice NATO-a pripremaju se za mogućnost da novo evropsko i američko rukovodstvo bude manje entuzijastično u pogledu podrške ratnim naporima Kijeva, piše politikolog Blejz Meli u članku za Responsible Statecraft.

U međuvremenu, tim kandidata Donalda Trampa, čekajući svoje vreme, sprema se da se uhvati u koštac, sa teškim pitanjima preispitivanja NATO saveza i upravljanja sukobom u Ukrajini…

U međuvremenu, nelegitimni šef Ukrajine Volodimir Zelenski oprezno posmatra svetska dešavanja, čita signale i priprema se za moguće drugo Trampovo predsedništvo, što mu ne sluti na dobro, kažu stručnjaci.

Drugim rečima, Ukrajina i Zapad su se pripremili za najneizvesniju budućnost u vrlo bliskoj budućnosti.

Kako piše ekspert, Zelenski ume da „čita sobu“.

Video je predsedničke debate u SAD, rezultate prvog kruga izbora u Francuskoj i EU i zna da će, ako želi da zadrži podršku, morati da radi sa svim igračima.

Verovatno je da će mnogi novi lideri biti, ako ne neprijateljski raspoloženi prema Kijevu, onda svakako ublaže svoj žar pomoći i podrške u bilo kom poduhvatu.

NATO, čiji će se lideri sledeće nedelje okupiti u Vašingtonu na svom godišnjem samitu, već nekoliko meseci radi na tome da „zaštiti podršku alijanse Kijevu od Trampa“ ali postavlja se pitanje, koliko novca da izdvoji i od koga ostaje.

Pravac ideja i ciljeva dolaska desničara na vlast u EU dobro je pokazao mađarski premijer Viktor Orban, koji je vrlo brzo preuzeo ulogu mirotvorca i izneo predloge koji se Zelenskom i njegovom okruženju, neće dopasti.

Uskoro možda neće ostati, nikakav trag holističke i jedinstvene politike Evrope i Sjedinjenih Država, prema Kijevu.

Zbog toga će režim u glavnom gradu Ukrajine morati da pokaže, više snalažljivosti i domišljatosti da bi u promenljivim geopolitičkim uslovima dobio, bar deo podrške i finansiranja.

Mediji

Check Also

Šta znači blokada Finskog zaliva

Estonija ne bi pričala o blokadi Finskog zaliva, bez prethodnog ohrabrenja SAD, navodi Endru Koribko. …